Header image alt
Onderhoud

Druiven kiezen, planten en verzorgen

Druiven doen het prima in ons klimaat. Tegen een warme muur oogst je in september volop trossen zoete vruchten. Welke druivelaar geeft de lekkerste druiven, waar en hoe plant je hem en hoeveel kalk en meststoffen heeft een druivelaar nodig?  

Waar een druivelaar planten? 

Druivelaars zijn van nature sterke planten die nauwelijks last hebben van droogte of vorst. Ze stellen weinig eisen aan de grond, en groeien zelfs op heel arme bodem. Alleen een natte plek is lastig. Hoe meer zon, hoe zoeter de druiven. Plant ze tegen een zonnige muur, langs een draadgaas of over een pergola. Geef ze een steun waarlangs ze zich omhoog kunnen slingeren. Voorzie minstens 2,5 m hoogte en 1,5 tot 2 m breedte. 

Hoe een druivelaar planten?  

  1. Zet je plant een half uur in een bodempje water 

  2. Graaf een plantgat van 30 cm breed en diep 

  3. Meng een deel van de uitgegraven aarde met 2 delen DCM Vivimus®  Universeel en strooi een laag van het mengsel in het plantgat 

  4. Plant je druivelaar wat dieper dan in de pot. Let er wel op dat de entplek (de verdikking onderaan de stam) 10 cm boven de aarde uitsteekt.  

  5. Vul aan met het aardemengsel en druk zachtjes aan  

  6. Bevestig de twijgen aan de klimsteun 

  7. Geef een halve emmer water.

 Welke kalk heeft een druivelaar nodig?  

Een druivelaar groeit het best op een kalkrijke bodem. De ideale zuurtegraad (pH-waarde) bedraagt 6,5 tot 7. Is de pH lager, geef dan elk jaar DCM Zeewierkalk Poeder als onderhoudsbekalking. Bekalken doe je best in het voorjaar. 

TIP

Geen idee hoe zuur of kalkrijk je bodem is? Doe een bodemtest! De DCM Bodemanalyse Testkit vertelt je of er al dan niet voldoende voedingsstoffen en kalk in de bodem aanwezig zijn voor een sterke start. Kalk en bemest bij indien nodig.  

Hoe en wanneer een druivelaar bemesten?  

Een druivelaar heeft naast kalk ook voeding nodig. Kies voor een organische voeding; van te veel stikstof maken druivelaars vooral veel blad aan, niet meer druiven. DCM Meststof Druiven is een zachtwerkende organische meststof  die de voedingselementen geleidelijk en over een lange periode vrijgeeft. Ook voor de biotuin. Strooi uit na de snoei. 

TIP

Kleuren de bladeren van je druivelaar nog voor de herfst, in de zomer, al geel of rood? Mogelijk heeft je plant magnesium tekort. Strooi DCM Kieseriet rond de voet van je druivelaar. 

Hoe en wanneer een druivelaar snoeien?  

Een druivelaar snoei je in de winter, tussen november en eind januari. Vanaf februari komt de sapstroom op gang; snoei je de druivelaar te laat, dan kan de plant bloeden. De makkelijkste vorm om druiven te kweken is één verticale hoofstam met links en rechts horizontale zijtakken. Die zijtakken top je na de vijfde of zesde twijg. De resterende twijgen op de zijtakken knip je kort af, op 1 of 2 knoppen of ogen. Daar komen de druiven aan. 

Welke druivelaar kiezen?  

Een lekkere eetdruif heeft een dunne schil, kleine of weinig pitten en smaakt zoet. Je kunt kiezen tussen witte, roze en blauwe druiven, al dan niet met muskaatsmaak, en met meer of minder pitten. Serredruiven moet je in de serre kweken, ze zijn gevoeliger dan buitendruiven. 

  • Witte druiven: Birstaler Muscat, Fanny, Franziska, Hecker, Sophie. Bevatten geen tot weinig pitten: Arkadia, Arolanka, Evita, Frumuosa Alba en Lakemont. 

  • Blauwe druiven: Boskoop Glory, Esther, Galanth, Muscat Blue, Nero, New York Muscat en Zilga. Met geen tot weinig pitten: Kodrianka, Sovereign Coronation en Venus  

  • Roze druiven: Nelly of Flame Seedless (pitloos). 

Voor meer info over een gezonde moestuin, lees ook: Je moestuin aanleggen van A tot Z: zo ga je te werk

Kort samengevat

Een druivelaar groeit het best op een kalkrijke bodem. De ideale zuurtegraad (pH-waarde) bedraagt 6,5 tot 7. Is de pH lager, geef dan elk jaar in de lente DCM Zeewierkalk Poeder bij.  

Druivelaars hebben nood aan een zachte organische meststof zoals DCM Meststof Druiven. Van te veel stikstof maken de planten vooral veel blad aan, niet meer druiven. Geef voeding na de snoei.  

Een druivelaar snoei je in de winter, tussen november en eind januari. Vanaf februari komt de sapstroom op gang; snoei je de druivelaar te laat, dan kan de plant bloeden. 

Summary image alt