Behandelen

Hoe echte meeldauw of witziekte herkennen en op biologische manier bestrijden

Hoe goed je je planten ook verzorgt, tegen bepaalde schimmels zijn ze gewoon niet opgewassen. Witziekte of echte meeldauw kan zich hardnekkig in je tuin nestelen, en flink wat schade aanbrengen aan groenten, fruit, rozen, vaste planten, loofbomen en -heesters. Zorg dat de schimmel geen kans maakt, en bestrijd hem preventief, met DCM Armicarb® Spray - Siertuin of DCM Armicarb® Spray - Moestuin.

Wat is echte meeldauw?

Witziekte (of echte meeldauw) is een schimmel die op zowat alle planten voorkomt. Je herkent hem aan de witte poederige vlekjes bovenop de bladeren, die uitgroeien tot één grote waas. Een plant die stevig is aangetast, stopt met groeien, en er kunnen delen afsterven. Meeldauw kan voorkomen in de periode van april tot en met september, en kan per plant verschillen. Deze schimmel ontwikkelt zich typisch bij mooi weer.

Ook al dragen ze een gelijkaardige naam, verwar echte meeldauw niet met valse meeldauw, ze vragen een verschillende aanpak! Bij echte meeldauw kun je de witte waas afwrijven; bij valse meeldauw lukt dat niet. Daar zie je vooral gele tot donkerbruine vlekken aan de bovenzijde van het blad en witpoederige vlekken aan de onderzijde.

Wat kun je doen tegen echte meeldauw?

Een plant die door echte meeldauw aangetast is, stopt met groeien, en er kunnen delen afsterven. Wacht niet tot de schimmel heeft toegeslagen! Behandel je meest kwetsbare planten preventief, of ten laatste binnen de 12 u na de infectie. Besproei ze met DCM Armicarb® Spray - Siertuin of DCM Armicarb® Spray - Moestuin, op basis van een werkzame stof die voorkomt in de natuur. Het is een contactfungicide, wat betekent dat het product niet door de plant wordt opgenomen. Herhaal de toepassing regelmatig om nieuwe plantdelen, gevormd na de behandeling, ook te beschermen. Het middel wordt niet opgenomen in de plant en werkt enkel bij contact met de schimmel.

DCM Armicarb® Spray

  • Gebruiksklaar, in een handige spray
  • Op basis van kaliumwaterstofcarbonaat, een stof uit de natuur
  • Toepasbaar in de biotuin *

* Dit middel is toepasbaar in de biologische land- en tuinbouw, overeenkomstig Verordening (EU) 2018/848 en wijzigingen inzake de biologische productie.

Hoe gebruiken?

DCM Armicarb® Spray is klaar voor gebruik en hoeft niet meer verdund te worden. Besproei er preventief of maximaal 12 uur na infectie je meest kwetsbare planten mee. Doe het bij voorkeur ‘s morgens of ’s avonds, wanneer de luchtvochtigheid hoog is. Herhaal na zware regen. Herhaal regelmatig, volg de gebruiksaanwijzing.

J F M A M J J A S O N D
                       

ideale toepassingsperiode

Wissel DCM Armicarb af met DCM Bio Spuitzwavel voor een nog betere werking:

DCM Bio Spuitzwavel is een preventief contactfungicide.

  • Contactmiddel om echte meeldauw of witziekte, hagelschotziekte en schurft te bestrijden
  • Werkt ook tegen de druivenviltmijt en roestmijt
  • Toepasbaar in de bio-moestuin, -boomgaard of -siertuin
  • Werkzame stof: zwavel

Kort samengevat

Witziekte of echte meeldauw is een schimmel die je herkent aan de witte poederige vlekken bovenop de bladeren, die uitgroeien tot één grote waas. Uiteindelijk stopt de plant met groeien, en kunnen er delen afsterven. De schimmel ontwikkelt zich typisch bij mooi weer.

Ook al dragen ze een gelijkaardige naam, het zijn twee verschillende schimmels, die een verschillende aanpak vragen! Bij echte meeldauw kun je de witte waas afwrijven; bij valse meeldauw lukt dat niet. Daar zie je vooral gele tot donkerbruine vlekken aan de bovenzijde van het blad en witpoederige vlekken aan de onderzijde.

Meeldauw bestrijd je preventief, of ten laatste 12u na de infectie. Besproei je planten met DCM Armicarb® Spray - Siertuin of DCM Armicarb Spray - moestuin, en herhaal regelmatig.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster