Aanleg

Houtsnippers of boomschors? Kies de beste bodembedekker tegen onkruid tussen je planten

Moeder Natuur houdt niet van blote aarde. Zodra er een leeg plekje is, beginnen onkruidzaden te kiemen en steken wortelonkruiden de kop op. In de tuin betekent dat vooral veel wiedwerk. Gelukkig kan je het probleem mooi oplossen door de bodem maximaal bedekt te houden met een natuurlijke bodembedekker, zoals houtsnippers of boomschors. Zonder licht kan onkruid zich immers moeilijk ontwikkelen.

Hoe kies je de juiste bodembedekker voor jouw tuin? Ontdek de verschillende soorten en hun eigenschappen, en maak een weloverwogen keuze.

De voordelen van een bedekte bodem

Afdekmaterialen zijn de laatste jaren erg populair in de siertuin. En daar zijn goede redenen voor: ze zijn helemaal natuurlijk, zien er mooi uit en besparen je heel wat uren aan onkruid wieden.

Bovendien houden ze de bodem vochtig, waardoor je planten niet uitdrogen. Dat betekent minder werk voor jou, en dus meer tijd om van je tuin te genieten.

Welk beschermend bedje kies jij voor je planten?

Verschillende bodembedekkers tegen onkruid tussen de planten

De ideale bodembedekker kiezen is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Al hebben wij wel een eigen favoriet. Maar voor we die verklappen, laten we eerst even alle opties bekijken.

Bruinrode sierschors

DCM Sierschors 20-40 mm (pure pinus maritima) is de meest decoratieve optie voor je plantentuin. Het is kleurvast en verteert heel langzaam. Het nadeel van boomschors is dat het de bodem verzuurt, wat meestal niet wenselijk is, vooral in een tuin met veel kalkminnende planten.

Mulch

DCM Mulch is gemaakt van dennenschors, en is een prima optie om je planten vrij te houden van onkruid en uitdroging. Het verteert sneller dan de andere bedekkers, maar is daardoor wel de meest budgetvriendelijke oplossing.

Bast van kokosnoot

DCM Cocover® bestaat uit stukjes bast van de kokosnoot. Het is erg decoratief, en ideaal voor potten of bloembakken. Het verteert langzaam, verzuurt de bodem niet, en zorgt bovendien voor een betere bodemstructuur.

Houtsnippers van kastanjebomen

DCM Castanea Coverchips zijn houtsnippers afkomstig van kastanjebomen. Ze verteren heel langzaam en verzuren de bodem niet. Na een tijdje krijgen ze een mooie grijze kleur, vergelijkbaar met teak.

De beste bodembedekker voor jouw tuin?

Nu je de eigenschappen van alle verschillende bodembedekkers kent, kan je een weloverwogen keuze maken. Wij hebben onze eigen favoriet: de Castanea Coverchips.

Ontdek in deze video waarom

Het grote voordeel van DCM Castanea Coverchips is dat kastanje een harde houtsoort is, waardoor het minder snel verteert. Bovendien verzuurt het de grond niet, wat bij boomschors wel het geval is.

De houtsnippers verkleuren mooi grijs, net zoals teak. Het levert een prachtig contrast op en zorgt voor die extra touch in je tuin.

Strooi dit afdekmateriaal ongeveer 5 tot 8 centimeter dik tussen je planten zodat de grond helemaal bedekt is.

Lees ook: De bodem verbeteren voor je planten: essentieel of overbodig? en Zelf een mooie tuin aanleggen? Zo begin je eraan!

Kort samengevat

Door de bodem te bedekken met een natuurlijke bodembedekker zoals houtsnippers, voorkom je de ontwikkeling van onkruid. Bovendien zullen je planten minder snel last hebben van droogte.

Het grote voordeel van de houtsnippers DCM Castanea Coverchips is dat ze de bodem niet verzuren. Bij boomschors is dat wel het geval.

Bodembedekkers zijn een goede, natuurlijke oplossing tegen onkruid in de siertuin. Een laagje houtsnippers of boomschors blokkeert de weg voor ongewenste plantjes.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster