
Welke grond heb ik in mijn tuin? 3 verschillende grondsoorten
- J
- F
- M
- A
- M
- J
- J
- A
- S
- O
- N
- D
Of je nu een moestuin hebt, een siertuin, een grasperk of terrasplanten, ze hebben allemaal dezelfde basis nodig: een gezonde, vruchtbare bodem boordevol voedingsstoffen. Nu is de vraag: is jouw tuinbodem uit zichzelf een goede voedingsbron, of heeft hij je hulp nodig? Met andere woorden, moet je aan de slag om de bodem te verbeteren of niet? Ga stap voor stap te werk om te bepalen wat je bodem nodig heeft, en hem in optimale conditie te brengen.
Ga stap voor stap te werk om te bepalen wat jouw tuinbodem precies nodig heeft en hem in optimale conditie te brengen.
Voor je gaat planten in de volle tuingrond is het nuttig om te weten met welk type grond je te maken hebt. Een klei- of zandgrond vraagt immers om een verbetering van de structuur, zodat water en voedingsstoffen beter opgenomen worden.
Je kan makkelijk zelf testen welke grondsoort je hebt, door een handvol grond goed nat te maken en in je handen tot een bal te kneden.
Valt je bal na het kneden meteen uit elkaar? Dan heb je een zandgrond. Dat is helaas het moeilijkste bodemtype voor planten, omdat de structuur geen water of voedingsstoffen kan vasthouden. Toch is het mogelijk om planten te laten groeien in een zandgrond, maar dan is het wel cruciaal om het waterhoudend vermogen van de bodem te vergroten met DCM Zandgrondverbeteraar Bentoniet.
Kan je de grondbal na het kneden rollen tot de dikte van een potlood, dan heb je te maken met een kleigrond. Die is heerlijk vruchtbaar, maar vrij moeilijk te bewerken door de stugge structuur. Maak de grond kruimeliger en luchtiger met DCM Kleigrondverbeteraar Lava.
Kan je de bal na het kneden rollen tot de dikte van een worst? Jackpot! Je bodem heeft de ideale structuur voor je planten, want je hebt een leemgrond. Die is makkelijk te bewerken én uiterst vruchtbaar.
Nu je vingers toch al vuil zijn, kan je meteen over naar de volgende stap: de bodemanalyse.
Ongeacht het grondtype, is je volgende vraagstuk: hoe is het gesteld met de voedingstoestand van de bodem? En is hij niet te zuur (of niet zuur genoeg voor je zuurminnende planten)? Een bodemanalyse beantwoordt die vragen.
> Ontdek in deze video hoe je een bodemanalyse uitvoert in je tuin
De DCM Garden website vertelt je op basis van het resultaat welke stappen er nodig zijn om je bodem te verbeteren.
Het bodemleven een boost geven is essentieel bij een arme grond. Maar zelfs als je een hypervruchtbare leemgrond hebt, is het nog steeds een goed idee om meer leven in je bodem te brengen. Een rijk bodemleven zorgt voor een beter bodemevenwicht. Je planten krijgen sterkere wortels, waardoor ze weerbaarder worden en beter groeien. Hoe verrijk je het bodemleven?
> Lees meer over het bodemleven
Wek een langdurig of intensief gebruikte moestuin tot leven met DCM Bodemactivator en DCM Vivimus® Groenten & Fruit.
De laatste stap voor een perfecte bodem: een fysische barrière dat onkruid tegengaat en uitdroging voorkomt.
Hou de bodem maximaal bedekt met een duurzame mulch die jarenlang meegaat en niet snel vergaat, zoals DCM Castanea Coverchips. Dit afdekmiddel bestaat uit stukjes puur kastanjehout die langzaam een mooie, natuurlijke lichtgrijze kleur krijgen.
> Lees meer over de verschillende afdekmaterialen
Een zandgrond kan geen water of voedingsstoffen vasthouden. Verhoog het waterhoudend vermogen van je zandgrond met DCM Zandgrondverbeteraar Bentoniet.
Een kleigrond is vruchtbaar, maar moeilijk te bewerken. Maak de structuur van je kleigrond kruimeliger en luchtiger met DCM Kleigrondverbeteraar Lava.
Een bodemverbeteraar dient om de bodem van je tuin te verbeteren. Voor planten in potten gebruik je potgrond.
Om het watervasthoudend vermogen van zandgrond te verhogen
Om zware gronden te verluchten
Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?
Schrijf je nu inOntvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?
Schrijf je nu in