Aanleg

Kolen planten en knolvoet voorkomen

Er zijn veel soorten kolen, denk maar aan witte kool, rode kool, bloemkool, broccoli, spruiten, koolrabi, enz. Met deze veelzijdige groenten kan je in de keuken allerlei kanten op. Je kan ze rauw gebruiken of roerbakken of verwerken in een overheerlijke ovenschotel of een winterse stoofpot. Nog lekkerder worden al deze gerechten wanneer je ze kunt bereiden met een super verse kool uit eigen tuin!

Ontdek hoe je zelf de lekkerste kolen kweekt in de moestuin.

Kolen telen in de moestuin

Wil je zelf kolen telen in je moestuin, dan kan je vertrekken van zaadjes waarmee je zelf je plantjes opkweekt. Uiteraard kan je ook gewoon plantgoed aankopen. Hoe dan ook is het belangrijk om je koolplantjes van bij het begin de nodige aandacht te schenken, zodat je ziekte voorkomt en je kolen in alle gezondheid kunnen groeien. 

Knolvoet voorkomen

Een erg gevreesde ziekte bij de teelt van koolachtigen is knolvoet. Dat wordt veroorzaakt door de ziekteverwekker Plasmodiophora brassicae en zorgt voor knobbelvormige verdikkingen op de wortels. Hierdoor wordt het watertransport verhinderd. Op zonnige dagen gaan je kolen bijgevolg meer verdampen dan ze kunnen opnemen. De bladeren verslappen en leggen zich open en na een tijdje valt de groei helemaal stil.

Om te voorkomen dat je kolen door deze ziekte aangetast worden, doe je er goed aan bij het planten alvast een paar preventieve maatregelen te nemen. Volgende stappen zijn daarbij van groot belang:

  • Koolsoorten houden van een kalkrijke bodem, terwijl de knolvoetschimmel daar juist een hekel aan heeft. De oplossing ligt dus voor de hand. De grond waar je koolsoorten wilt telen moet eerst bekalkt worden. Dien daarom in het najaar en het voorjaar (voor de teelt) DCM Zeewierkalk Korrel toe.
  • Schenk ook aandacht aan de structuur van de bodem. Wanneer de bodem niet voldoende gedraineerd is en er te veel water ter hoogte van de wortels blijft staan, vindt de schimmel zijn geliefkoosd terrein. Wanneer de bodem van je moestuin niet voldoende kruimelig is, een euvel dat vooral in zware kleigrond en lichte zandgrond optreedt, zal je een stevige portie bodemverbeteraar moeten toevoegen. Werk DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest of DCM Vivimus® Groenten & Fruit door de moestuinbodem.
  • Dien een langdurig werkende meststof toe met voldoende kalium, zoals DCM Meststof Groenten & Fruit of in combinatie met DCM Tuinkali / Tuinpotas. Het hoge kaliumgehalte zorgt voor sterke, stevige planten die minder gevoelig zijn voor ziektes. Bovendien zijn de vruchten langer houdbaar.
  • Wanneer knolvoet optreedt, is de ziekte nagenoeg niet meer te bestrijden. Bovendien zit de schimmel in de bodem. Teel je kolen dus enkele jaren op een andere plek, anders zal de knolvoetschimmel opnieuw de bovenhand nemen.

Voor meer info over een gezonde moestuin, lees ook: Je moestuin aanleggen van A tot Z: zo ga je te werk

Kort samengevat

Wil je zelf kolen telen in je moestuin, dan kan je vertrekken van zaadjes waarmee je zelf je plantjes opkweekt. Uiteraard kan je ook gewoon plantgoed aankopen. Hoe dan ook is het belangrijk om je koolplantjes van bij het begin de nodige aandacht te schenken, zodat je ziekte voorkomt en je kolen in alle gezondheid kunnen groeien. 

De combinatie van kalk (DCM Zeewierkalk Korrel), een goede bodemstructuur (DCM Vivimus® Groenten & Fruit) en de optimale voeding (DCM Meststof Groenten & Fruit) wapent je koolplanten tegen ziektes als knolvoet. 

Wanneer knolvoet optreedt, is de ziekte nagenoeg niet meer te bestrijden. Bovendien zit de schimmel in de bodem. Teel je kolen dus enkele jaren op een andere plek, anders zal de knolvoetschimmel opnieuw de bovenhand nemen.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster