Hoeveel zon en water hebben mediterrane kruiden nodig?
Het ene kruid houdt van veel zon en weinig water, het andere heeft het liever wat frisser en natter. Mediterrane kruiden zoals rozemarijn, tijm, salie, oregano, laurier, hysop, bonenkruid… zijn dol op warmte en doen het geweldig op een terras in volle zon. Ze hebben maar weinig water nodig. Plant ze in een terracotta pot met een gat in de bodem. Leg 2 à 3 cm DCM Hydrokorrels op de bodem. Die poreuze kleikorrels zorgen ervoor dat te veel (regen)water gemakkelijk afvloeit en ze nooit te nat komen te staan.
Hoe verzorg je groene kruiden?
Bieslook, munt, citroenmelisse, dragon en pimpernel zijn doorlevende kruiden die elk jaar trouw terugkomen. Geef ze regelmatig water en DCM Vloeibare Plantenvoeding Groenten & Kruiden. 6 tot 8 uur zon per dag vinden ze prima.
Basilicum, peterselie, koriander, kervel en dille zaai je elk jaar opnieuw; ze zijn gevoelig aan koude en mogen pas na midden mei naar buiten. Ze groeien hard en hebben veel water en plantenvoeding nodig om malse blaadjes te kunnen vormen. Kervel en dille zijn al met 6 uur zon per dag tevreden, basilicum groeit het best met veel zon.
Welke potgrond voor kruiden in pot?
Plant je kruiden in DCM Potgrond Groenten & Kruiden, die bevat extra lavameel en schorscompost voor sterke, gezonde planten. Je kruiden blijven er bovendien tot 150 dagen lang mee gevoed én de potgrond is bovendien toepasbaar in de biotuin.
Kweek je je kruiden in een vierkante meterbak? Zo vul je hem op (Claire, link naar vernieuwd stuk)
Welke meststoffen voor kruiden in pot?
Kruiden in pot hebben regelmatig plantenvoeding nodig om continu verse blaadjes en takjes aan te maken. Hoe meer je ervan knipt, hoe meer voeding ze nodig hebben.
DCM Meststof Groenten & Kruiden zorgt ervoor dat de groei van je (bio)kruiden niet stilvalt en dat je het hele seizoen lang kunt blijven oogsten.
Groene kruiden blijven het best continu gevoed. Meng tussen maart en oktober wekelijks DCM Vloeibare Plantenvoeding Groenten & Kruiden onder het gietwater.
Hoe kruiden oogsten?
Knip regelmatig van basilicum, peterselie, koriander, kervel… dat stimuleert ze om nieuw vers blad aan te maken.
Knip takjes in plaats van enkel de bovenste blaadjes af, dat houdt je planten mooier in vorm, én stimuleert ze om verse twijgjes te vormen.
Van tijm, salie, rozemarijn en laurier kun je ook in de winter oogsten, ze houden hun blad het jaar rond.
Splits bieslook, dragon en munt elke 2 tot 3 jaar, in april, dan maken ze extra smakelijke blaadjes aan.
Hoe verzorg je kruiden in de winter?
Mediterrane kruiden moeten ’s winters droog staan, neem zeker de schaaltjes weg. Zakt de temperatuur onder -5°C, verhuis rozemarijn, laurier en salie dan naar de serre of zet ze tijdelijk onder een afdak. Citroenverbena en ananassalie verdragen helemaal geen vorst, haal ze ’s winters naar binnen of houd ze in een vorstvrije serre.
Kweek je je kruiden in een vierkante meterbak? Zo vul je hem op
Ook plannen voor een moestuinbak? Zo begin je eraan