Behandelen

Slakken bestrijden met 3 effectieve middelen

Voor de meeste moestuiniers zijn slakken één van de grootste ongemakken: ze vreten alle sappige blaadjes en jonge plantjes op en kunnen zo je verwachte moestuinoogst als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Ze zijn verzot op jonge blaadjes sla, pompoen, courgette, maar ook aardbei, hosta’s en afrikaantjes moeten eraan geloven. Grijp in voor slakken alles kapotmaken. 

Slakken, in het bijzonder naaktslakken (zonder huisje), zijn dol op jong mals groen. Per dag eten ze gemakkelijk tot 50% van hun eigen lichaamsgewicht op. Ze leven 9 tot 12 maanden en leggen in die periode tot 300 eitjes. Je bent die groepjes glazige bolletjes ongetwijfeld al tegengekomen in de bodem, bij het schoffelen of harken. Na een 3-tal weken komen de eitjes uit, 2 maanden later zijn ze klaar om zich voort te zetten – je hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat dit tot een spectaculaire vermenigvuldiging leidt. 

In de lente moeten vooral de eerste sla-, spinazie en koolblaadjes eraan geloven, en de jonge planten van courgettes, komkommers en pompoenen. Slakken hebben in de natuur wel een pak natuurlijke vijanden. Zo vormen ze een lekker hapje voor egels, spitsmuizen, mollen, merels, lijsters en spreeuwen, en kikkers en padden.  

Het is een fabel dat alle slakken schadelijk zijn, want één slakkensoort is daarentegen een echte bondgenoot in de tuin: het lookglansslakje. Het is te herkennen aan een dun, doorschijnend huisje. Deze slak eet vooral kleine naaktslakken en slakkeneieren op en wil je dus liefst zo veel mogelijk in de tuin houden. 

Het lichaam van een slak bestaat voor een heel groot deel uit water. Bijgevolg zoeken slakken plaatsen op waar het vochtiger is: in de bodem, onder planten, dood hout, in spleten en kieren, … Als het ’s avonds wat koeler wordt of bij een regenbui komen de slakken tevoorschijn. 

“Kijk ook regelmatig eens onder je kruidenpotten op het terras, daaronder zitten slakken, die van nature gevoelig zijn voor licht en droogte, graag te schuilen.”

Tips voor een slakkenvrije tuin 

 • Zet in de buurt van planten die slakken graag eten, enkele planten waar ze absoluut niet van houden. Denk maar aan bieslook, knoflook, munt, venkel, tijm of salie. 
 • Laat regelmatig de kippen los in de tuin: ze smullen graag kleine slakjes 
 • Maak grondkluiten fijn, want hieronder verbergen slakken hun eieren 
 • Trek vogels aan door enkele bessenstruiken in de tuin te zetten (krentenboompje, rode trosbes, blauwe bessen). Ook zij eten met plezier de slakken in je tuin op 
 • Combineer met een bierval: graaf een potje met donker bier in de grond, de slakken zullen verdrinken in het bier. 
 • Ga bij valavond of na een regenbui de slakken zoeken 

Hoe meer van die natuurlijke vijanden in je tuin, hoe minder slakken, maar soms is te veel te veel. Dan is het tijd voor een krachtig hulpmiddel. 

Slakken lokken met DCM Bio Anti-Slak

DCM Bio Anti-Slak is een doeltreffend slakkenlokaas met een werkzame stof op basis van natuurlijke ingrediënten en is toepasbaar in de biologische land- en tuinbouw*. Het kan ingezet worden ter bestrijding van naaktslakken op sierplanten, fruit en groenten (ook aardappelen) in zowel de tuin als de serre. Na het eten van de korrels verliezen de slakken hun eetlust, stoppen ze met vreten aan de planten en trekken ze zich terug in hun schuilplaats, waar ze uiteindelijk zullen sterven. In de tuin zullen bijgevolg geen dode slakken of slijmerige slakkenresten terug te vinden zijn.  

Voor een succesvolle behandeling is het belangrijk om al vroeg op het jaar slakkenkorrels te gebruiken, zo voorkom je dat er veel eitjes worden gelegd en heb je voor de rest van het jaar al sowieso minder last. Je kan het al heel vroeg in het jaar gebruiken, in februari of maart, wanneer de allereerste slakken ontwaken. Zo belet je al een groot deel van die glibberige gulzigaards om zich te vermenigvuldigen. 

Hoe gebruiken?

 • Egaliseer het bodemoppervlak vóór de behandeling om te voorkomen dat de lokaaskorrels verdwijnen in spleten in de bodem 
 • Verdeel de korrels gelijkmatig tussen de planten zodra de eerste slakken of de eerste vraatschade worden vastgesteld 
 • Strooi niet in hoopjes of in cirkels rond de gewassen 
 • Strooi vroeg in de ochtend, in de late namiddag of in de vooravond 
 • Behandel bij zware aantasting ook de nabijgelegen zones, waar de slakken zich kunnen verschuilen 
 • Bij zware aantasting kunnen de korrels reeds de volgende dag opgegeten zijn. Strooi dan onmiddellijk opnieuw. Dit garandeert ook de bestrijding van nieuwe generaties slakken 
 • Dosis: 5 g/m²

Wanneer toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Slakken bestrijden met aaltjes

Slakkendodende microscopische aaltjes of nematoden kruipen via natuurlijke openingen de slak binnen en infecteren ze met bacteriën, die de slak verdoven en doden. De aaltjes voeden zich met de dode slak. Het klinkt misschien niet als een verhaaltje voor het slapengaan, maar het is wel een bijzonder efficiënt en milieuvriendelijk middel in de strijd tegen de vraatzuchtige naaktslakken. Bovendien is het onschadelijk voor de andere dieren in je tuin die slakken eten. 

Hoe de aaltjes gebruiken?

Met de Aaltjes tegen naaktslakken in de sier- en moestuin bestel je (hou je vast) 12 miljoen aaltjes, goed voor 40 m². Hoe gemakkelijker de nematoden in de grond kunnen binnendringen, hoe efficiënter ze hun werk kunnen doen: haal de bladeren en plantenresten weg op de plek waar slakken zich verschuilen en waar ze voor schade kunnen zorgen. De minimale bodemtemperatuur voor een doeltreffende werking bedraagt +- 5°C met een optimum rond de 15°C.  Meng de volledige inhoud met 10 liter water in een emmer. Roer grondig gedurende enkele minuten tot het product volledig is opgelost. Neem 2,5 L uit deze emmer, doe dit in een gieter en leng aan met water tot een gebruiksklare oplossing van 10 L. Verspreid deze 10 L over 10 m². Herhaal deze stappen totdat de volledige oppervlakte van 40 m² is behandeld. Roer regelmatig in de emmer en gieter om te vermijden dat de aaltjes naar de bodem zakken. Kies een bewolkte of regenachtige dag uit. Maak de bodem wel eerst goed vochtig en houd ook de weken daarna vochtig. 

Wanneer de aaltjes toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Lavasteentjes tegen slakken: DCM Lima-Shield® - Slakkenwal

Slakken hebben een hekel aan een scherpe ondergrond: over een laag grof zand, gebroken schelpen, houtas, kiezel of lavagruis kruipen ze liever niet met hun weke buik. Fijne, scherpe lavasteentjes vormen dan ook een fysische barrière en een hindernis voor slakken. Strooi regelmatig een laagje lavakorrels rond je gevoeligste planten. Het grote voordeel tegenover slakkenkorrels? De lava lost niet op bij regen of vochtig weer, en het is veilig voor planten, huisdieren en kinderen. Je kunt het al heel vroeg in het jaar gebruiken, in februari of maart, wanneer de allereerste slakken ontwaken. Zo belet je al een groot deel van die glibberige gulzigaards om zich te vermenigvuldigen.

Hoe gebruiken?

DCM Lima-Shield® - Slakkenwal bevat hoekige lavakorrels (0-3 mm). Haal zoveel mogelijk onkruid en bladeren rond de planten weg, en strooi een cirkelvormige band of slakkenwal van 5 cm breed en 1 cm dik rond de meest kwetsbare planten(groep) uit. Zorg dat de cirkel gesloten is! Later kan de lava gewoon in de bodem ingewerkt worden.

“Naaktslakken gaan pas in winterrust wanneer de temperatuur onder 5°C duikt, houd ze dus ook in de herfst nog even in de gaten.”

Wanneer toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten.

Kort samengevat

Slakken, in het bijzonder naaktslakken (zonder huisje), zijn dol op jong mals groen. Per dag eten ze gemakkelijk tot 50% van hun eigen lichaamsgewicht op.

Er zijn 3 effectieve manieren om slakken te bestrijden: Slakken bestrijden met DCM Bio Anti-Slak, slakken bestrijden met aaltjes en lavasteentjes tegen slakken: DCM Lima-Shield®.

Aaltjes tegen naaktslakken in de sier- en moestuin kan je toepassen vanaf maart tot en met oktober.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Schrijf je nu in