Header image alt
Behandeling

Sneeuwschimmel in het gazon aanpakken

Sneeuwschimmel is makkelijk ter herkennen aan het wit, sneeuwachtig pluis in het gras. Het begint met gele plekken van 4 tot 6 cm, die zich stelselmatig uitbreiden tot een diameter van 30 cm. Het wit pluis ontwikkelt zich vanaf het midden van de plek. Vaak hebben de geeloranje vlekken een donkerbruine, of net een pluizige, wattige rand.

Sneeuwschimmel (Microdochium nivale) is de belangrijkste schimmelziekte in het gazon. Hij groeit goed bij koude temperaturen, vaak tussen 0 en 8° C, bij hoge luchtvochtigheid en mistig, windstil weer. In zo’n omstandigheden blijft het gazon de hele tijd nat, en kan de schimmel het gras aantasten. Sneeuwschimmel treedt ook vaak op na de dooi van sneeuw, maar ook bij hogere temperatuur en vochtige omstandigheden kan Sneeuwschimmel schade veroorzaken. Wanneer het witte pluis zich ontwikkelt, kan op zijn beurt de schimmelsporen verspreiden en andere delen van je gazon aantasten, bijvoorbeeld na een stevige regenbui.

Een gazon met een slechte beluchting, waar het gras lang vochtig blijft, is vatbaarder voor sneeuwschimmel. Ook gazons waar te laat in de herfst meststoffen met hoog stikstofgehalte over uit zijn gestrooid, zijn gevoelig. Loop liever niet op het gazon wanneer er sneeuw op ligt. Platgedrukte sneeuw blijft lang op het gazon liggen, en dat is een potentiële broeihaard voor sneeuwschimmel.

In tegenstelling tot bij rooddraad, sterven de graswortels bij sneeuwschimmel wél af, en krijg je kale plekken in het gazon, waar onkruid zich makkelijk nestelt. Bij overvloedige regenbuien verspreidt sneeuwschimmel zich verder over je gazon. Onderneem onmiddellijk actie, voor de schimmel zich verder verspreidt!

Hoe kun je sneeuwschimmel voorkomen?

Blijft je gazon lang nat of blijven er waterige plekken op staan, verlucht het dan, met een gazonverluchter, of schakel een tuinaannemer in. Gras dat te weinig zuurstof krijgt, verzwakt en valt makkelijker ten prooi aan een gazonschimmel. In een correct gevoed gazon maakt sneeuwschimmel minder kans. Bemest je gazon regelmatig en met de juiste meststoffen, in drie beurten over het groeiseizoen verspreid. Geef in het najaar geen meststof met een hoog stikstofgehalte!

Hoe en wanneer sneeuwschimmel behandelen?

Bemest je gazon vanaf augustus of september met een aangepaste gazonmeststof, met een lager gehalte aan stikstof en extra kalium, zoals DCM Gazonvoeding Najaar. Kalium verstrekt het gras. Doe het zeker niet later dan november!

Sneeuwschimmel sterft meestal vanzelf af, eens de temperaturen boven 15° C stijgen.

Herstel de kale plekken zo snel mogelijk, voor er zich onkruid in ontwikkelt.

Voor meer informatie over mogelijke gazonproblemen, lees ook: De meest voorkomende gazonproblemen, én hun oplossing

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen.