Behandelen

Verlos je buxus van de buxusbladvlo

Buxus kreeg het de laatste jaren zwaar te verduren. Schimmels, de buxusmot en de buxusbladvlo teisterden jouw geliefde planten. Krullen de blaadjes op en merk je wit pluis op de topjes? Dat is het werk van de buxusbladvlo.

Eerst het goede nieuws: de buxusbladvlo is misschien wel de minst erge van alle plagen die jouw buxus de laatste jaren teisterden. De planten gaan er niet dood van, maar ze lijden er wel onder. De blaadjes krullen op en de topjes drogen uit, wat beslist niet aantrekkelijk oogt.

Hoe herken je de buxusbladvlo?

De buxusbladvlo behoort tot de grote familie van de plantenluizen, zoals bladluizen, bladvlooien, cicaden… Hun specialiteit? Plantensappen uit de bladeren zuigen, bij voorkeur uit jonge blaadjes en kwetsbare topjes. De buxusbladvlo zelf valt nauwelijks op. Ze hult zich immers in een gelijkaardig groen als buxusblaadjes, en is amper 3 mm groot. De larven merk je wél makkelijker op. Die beschermen zich immers met fijne, witte wasdraadjes, die in een droog voorjaar duidelijk te zien, alsof er hier en daar toefjes sneeuw op de buxus ligt. In het najaar legt de volwassen bladvlo daar vlakbij haar eitjes, die het jaar daarop, in het voorjaar, uitkomen. Waarna de cyclus weer opnieuw begint….

Welke schade berokkent de buxusbladvlo?

In het voorjaar, vanaf eind maart, doen de larven van de buxusbladvlo zich tegoed aan de jonge blaadjes en scheuten van je buxus. Ze zuigen zich vast aan de bladeren, waardoor die lepelvormig opkrullen, als een minispruitje. Jonge knoppen drogen uit, en de groei van je planten geraakt verstoord. Binnen die opgekrulde bladeren vind je wit, wasachtig pluis. Wanneer je aan je buxus schudt, vliegt dat wit pluis op.

Hoe je buxus behandelen tegen de buxusbladvlo?

De larven van de buxusbladvlo bestrijd je met DCM Boomerang® Garden - Siertuin. Dat doe je best vanaf einde maart, in de vroege lente, wanneer de larven nog jong zijn en nog geen wasdraden ontwikkeld hebben. Die werken immers waterafstotend, waardoor het product de larven moeilijker kan raken. Leed je buxus vorig jaar onder de buxusbladvlo, behandel je planten dit jaar dan zeker!

Tip

Scheer de opgekrulde topjes af. Doe de resten in de GFT-bak, niet op de composthoop!

Kort samengevat

De larven van de buxusbladvlo zuigen zich vast aan de bladeren. Die krullen daarvan op, en jonge knoppen drogen uit. De jonge topjes worden ontsierd met wit, wasachtig pluis.

De larven van de buxusbladvlo bestrijd je met DCM Boomerang® Garden - Siertuin.

Behandel je buxus vanaf eind maart, wanneer de larven nog jong zijn, en ze nog geen wasdraden ontwikkeld hebben.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster