Onderhoud

Vorst op komst? Bescherm je planten

Is de eerste vorst op komst? Hoog tijd om je gevoelige planten tegen de koude te beschermen! Haal je terrasplanten naar binnen, en bereid je tuin voor om goed gewapend de winter in te gaan.

Terrasplanten naar binnen

Planten in pot bevriezen veel sneller dan planten in volle grond – haal je meest kwetsbare terrasplanten zeker voor de vorst naar binnen! Citrussen, oleander, bougainvillea, Lantana, eucalyptus, olijf… geef je een vorstvrij plekje met veel licht. Planten die te groot zijn om nog naar binnen te halen, wikkel je in een (verwarmde) plantenjas. Hoe ouder je plant en hoe groter de pot, hoe beter ze bestand is tegen de vorst.

Groepeer je andere planten in de zonnigste hoek van je terras, uit de noordoostenwind. Haal de waterschaaltjes weg, zodat de wortels niet rotten. Prop noppenfolie of vliesdoek tussen de potten, of droge herfstbladeren, als isolatielaag. Daalt de temperatuur onder -5°C, pak dan de kruin tijdelijk in met vliesdoek. Gebruik geen noppenfolie, daarin kunnen planten niet ademen en kweek je schimmels!

Dekentje tegen de vorst

Jonge planten zijn gevoeliger voor vorst dan oudere. Heb je dit jaar Agapanthus of Penstemon in de tuin geplant, zet er dan bij de eerste vorst een omgekeerde (terracotta) bloempot over, die je vult met stro of droge herfstbladeren. Bescherm de voet van jonge vorstgevoelige bomen zoals eucalyptus met een pak bladeren, compost, schors of houtsnippers. Zet rond vorstgevoelige tuinplanten als aronskelken en Gunnera een korf van kippengaas met droge bladeren of stro.

Moestuin in winterslaap

Sneeuw of vorst voorspeld? Leg een vliesdoek over wintersalades zoals veldsla, radicchio, andijvie en mosterdblad, dan blijven de blaadjes ongeschonden. Prei en kolen laat je gewoon staan; wortels en rode bietjes rooi je voor de vorst, of bedek je bij een vorsprik tijdelijk met een laag bladeren. Bedek elk leeg bedje met een pak herfstbladeren, stro, hooi of plantenresten, dat beschermt de bodem tegen vorst en harde regen. Zo’n laag vormt ook een geweldige overwinteringsplek voor insecten, en voeding voor wormen.

Dit doe je nu beter niet

  • Loop bij veel regen of vorst niet op het gazon of op blote aarde
  • Laat herfstbladeren tussen de planten liggen, ze vergaan tot kostbare humus
  • Ruim niet op! Tal van insecten overwinteren tussen de plantenresten, en vogels smullen van de zaden. In een niet opgeruimde border overwinteren amfibieën en egels.

Kort samengevat

Haal gevoelige terrasplanten binnen. Wikkel grote planten buiten in met een plantenjas. Groepeer andere planten in de zonnigste hoek van je terras en prop noppenfolie of vliesdoek tussen de potten als isolatielaag om de wortels te beschermen.

Plaats omgekeerde bloempotten gevuld met stro over jonge of vorstgevoelige planten, of maak een korf van kippengaas en vul deze met droge bladeren of stro. Dek de voet van jonge bomen af met een laagje bladeren, compost of schors.

Oogst wortels en rode bietjes voor de vorst of dek af met een laag bladeren. Bedek wintersalades, zoals andijvie met vliesdoek. Groenten zoals prei en kool kan je onbedekt laten staan. Door lege bedden in je moestuin van herfstbladeren, stro of plantenresten te voorzien, creëer je een geweldige overwinteringsplek voor insecten, en voeding voor wormen.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster