Onderhoud

Waarom kalk strooien in je moestuin?

Kalk is een ideaal middel om de zuurtegraad in je moestuin snel weer op peil te brengen. Een juiste zuurtegraad (pH) van de grond is nodig voor een vlotte opname van de voedingselementen en een goede groei. Een bleke bladkleur en een slechte groei wijzen vaak op een verkeerde zuurtegraad en leiden tot een kleinere opbrengst van uw moestuin.

Strooi kalk voor de juiste zuurtegraad

Indien de pH te laag is, en dat is het geval voor de meeste bodems in België en Nederland, moet er kalk toegevoegd worden. DCM Zeewierkalk Korrel verbetert niet alleen de zuurtegraad, maar is ook rijk aan calcium dat onmisbaar is voor een kruimelige, luchtige bodemstructuur.

De verbeterde zuurtegraad en de luchtige structuur stimuleren de ontwikkeling van een rijk microbieel bodemleven, waardoor de wortelgroei bevorderd wordt. Deze zachtwerkende kalk die veel sporenelementen bevat, wordt het best toegepast in het vroege voorjaar (februari-april) of in het najaar (november-december).

De dosis kalk bepalen

Om de exacte dosis kalk te bepalen die je groentetuin nodig heeft, laat je best je grond analyseren. DCM biedt de mogelijkheid een persoonlijk bemestingsadvies te bekomen in je tuincentrum op basis van een analyse van je eigen grond. Het resultaat van deze grondontleding is een begrijpelijk advies op maat, specifiek voor jouw grond en de teelten die jij kiest.

Bladgewassen:
sla, spinazie, selder, veldsla, peterselie, prei …. veel kalk: 1-1,5 kg/10 m²

Vruchtgewassen:
tomaten, komkommer, courgettes, pompoenen, meloenen,… normale hoeveelheid kalk: 1 kg/10 m²

Knolgewassen:
wortels, radijs, knolselder, ajuin, sjalot, aardappelen,… weinig kalk: 0,5-1 kg/10 m²
aardappelen verdragen geen; kalk veroorzaakt bij aardappelen een ruwe schil

Peulgewassen:
erwten, bonen,… normale hoeveelheid kalk: 1 kg/10 m²

Koolgewassen:
witte kool, rode kool, bloemkool, spuitkool, savooikool,… veel kalk: 1,5 – 2 kg/10 m²

Aardbeien en kleinfruit:
frambozen, rode bessen, witte bessen, kruisbessen,… normale hoeveelheid kalk: 0,5 - 1 kg/10 m²

Kruiden:
kervel, bieslook, tijm, basilicum, lavendel,… normale hoeveelheid kalk: 1 kg/10 m²

En wat als de grond niet zuur genoeg is?

Sommige gronden aan de kust of in de Kempen hebben echter een te hoge pH. In dat geval doe je er goed aan om je tuingrond enigszins te verzuren door het inmengen van DCM Vivimus® Heide, Rhodo & alle Zuurminnende Planten. Deze bodemverbeteraar is trouwens ook ideaal bij de aanplant van gewassen die specifiek een zure grond verlangen. Vermeng hem met de uitgegraven grond en gebruik dit mengsel vervolgens om er het plantgat of de plantsleuf mee op te vullen.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2023 - Member of Group de Ceuster