Aanleg

Het belang van een goede bodem

Een diepgroene grasmat, een weelderige bloementuin of een productieve moestuin, alles valt of staat met een gezonde bodem. De wortels van je planten moeten zich in de tuingrond immers helemaal thuis kunnen voelen. Enkel dan worden ze stevig en gezond en zorgen ze voor prachtige planten die goed groeien en rijkelijk bloeien.

Om te voorkomen dat jouw planten problemen ondervinden tijdens de groei, is het belangrijk om de bodem zowel bij de aanleg als bij het onderhoud van je tuin optimaal te houden. Hierbij dien je rekening te houden met deze 3 factoren:

1. De zuurtegraad (pH-waarde) van de bodem:

De zuurtegraad van de bodem wordt beïnvloed door allerlei factoren. Is de zuurtegraad te laag dan is de bodem te zuur. Voor heel wat planten is dit nadelig. In een zure grond kunnen zij niet vlot voedingsstoffen opnemen en gaan ze slecht of helemaal niet groeien.

Er zijn echter ook planten die wel goed gedijen in een zure grond. Dit geldt bijvoorbeeld voor heide, azalea’s, rhododendrons en blauwe hortensia’s.

Vandaar dat het erg belangrijk is dat je de zuurtegraad (pH) van jouw bodem kent alvorens je begint te planten.

2. De bodemstructuur

Deze factor is op de eerste plaats belangrijk voor de waterhuishouding en bijgevolg ook voor de voedselvoorziening van de planten (planten nemen voedingsstoffen enkel op als ze in water opgelost zijn). Verder speelt hij een belangrijke rol in de ontwikkeling van een goed bodemleven (regenwormen en micro-organismen), wat dan weer bijdraagt tot een optimale ontwikkeling van de plantenwortels.

3. De voedselvoorziening

Deze groeifactor is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de planten. Wanneer er een essentiële voedingsstof ontbreekt, zullen bepaalde vitale biochemische processen niet of slechts in beperkte mate kunnen plaatsvinden, waardoor de planten gaan verwelken. Door via een extra bemesting bepaalde voedingsstoffen toe te dienen zal de vitaliteit van de planten weer toenemen (bijv. magnesium voor mooie groene bladeren)..

Tip

Met de DCM Bodemanalyse Testkit meet je eenvoudig en snel de vruchtbaarheid van de grond, met een analyse van de zuurtegraad en de voedingstoestand. Met deze test ontvang je niet alleen de analyseresultaten maar ook een deskundig advies en tips om jouw plant(en) optimaal te verzorgen.

Zoek een verkooppunt

Doe een bodemanalyse in 4 eenvoudige stappen:

  1. Neem een representatief bodemstaal
    Een representatief bodemstaal neem je, door op verschillende plaatsen een staal uit de toplaag te nemen, en deze goed te mengen.
  2. Meet de zuurtegraad en bodemvruchtbaarheid zoals aangegeven op de verpakking
  3. Geef jouw unieke code in op dcm.garden en voeg de meetresultaten toe
  4. Ontvang onmiddellijk jouw persoonlijk gedetailleerd tuinadvies

Ga meteen aan de slag

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster