Behandelen

Wat is de wittevlieg en hoe bestrijd je ze?

De naam wittevlieg is best verwarrend, want het is helemaal geen vlieg maar een lid van de bladluisfamilie, ook wel motluis genaamd. Deze dofwitte, bepoerde vliegjes zitten vooral verstopt aan de onderkant van de bladeren. Ze zuigen er de plantensappen op, waardoor de plant verzwakt. Daarbovenop scheidt de wittevlieg net zoals bladluizen plakkerige honingdauw af en trekt daarmee schimmels zoals roetdauw aan, en die kun je in de serre/kas missen als kiespijn.

Tomaten, aubergines en komkommers in de serre/kas zijn er gevoelig voor, en worden erdoor geremd in hun groei. Gelukkig is er een specifieke sluipwesp, Encarsia formosa, die zich uitsluitend op witte vlieg richt.

“Plant siertabak (Nicotiana) en stinkertjes in de serre/kas, van zulke sterke geuren houdt de wittevlieg niet.”

Wittevlieg bestrijden met sluipwespen

Met de sluipwesp Encarsia formosa heb je een heel krachtig wapen in handen tegen een van de meest hardnekkige schadelijke bezoekers van je serre/ kas. Ze hebben niets van doen met echte wespen: dit diertje is amper 0,6 mm groot en steekt beslist niet. Ze injecteren hun eitjes in de larve of de pop van de witte vlieg, a rato van 8 tot 10 eitjes per dag. De sluipwesplarve die uit het ei komt, voedt zich met zijn gastheer, die sterft en zwart verkleurt. 20 dagen later is de sluipwesp volwassen, en kan ze op haar beurt een nieuwe strijd tegen de wittevlieg aanvangen.

Hoe gebruiken?

Met de Sluipwespen tegen wittevlieg in de serre/kas prepaid box bestel je minstens 1000 poppen van de sluipwesp Encarsia formosa, vermengd met zaagmeel, goed voor 20 m². Verdeel ze over de 4 meegeleverde boxen, en hang ze aan of tussen de aangetaste planten, zo dicht mogelijk bij de broeihaard. Ze ontwikkelen zich optimaal tussen 18 en 28°C, en zijn daarom ook zo efficiënt in de warmte van de serre/kas, van mei tot augustus. Haal geen oude bladeren uit de serre/kas weg, daar kunnen nog ontluikende (zwarte) poppen met sluipwespen op zitten! Gebruik ook geen chemische bestrijdingsmiddelen voor of na het uitzetten van de boxen. En houd de mieren op afstand, die zijn immers dol op de honingdauw van de bladluizen, en beschermen hun ‘kudde’ tegen sluipwespen.

Wanneer toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Verkies je een kant-en-klaar spuitbaar middel, dan biedt DCM Anti-Luis & Anti-Spint - Moestuin de oplossing.

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Kort samengevat

Deze dofwitte vliegjes zitten vooral verstopt aan de onderkant van de bladeren. Ze zuigen er de plantensappen op, waardoor de plant verzwakt. Daarnaast scheidt de witte vlieg net zoals bladluizen plakkerige honingdauw af en trekt daarmee schimmels zoals roetdauw aan.

Met de sluipwesp Encarsia formosa heb je een heel krachtig wapen in handen tegen een van de meest hardnekkige schadelijke bezoekers van je serre/ kas. 

De sluipwespen tegen wittevlieg in de serre/kas kunnen toegepast worden van april tot en met september.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster