Behandelen

Trips natuurlijk bestrijden met aaltjes

Tripsen zijn kleine (tot 1,5 mm), geelbruine, heel beweeglijke insectjes met vleugels, die hun eitjes in planten leggen. Ze zijn dol op prei, ui, sjalot, look en besjes, maar zoeken in de serre/kas ook paprika’s en komkommerplanten op. De oranje larven doen zich tegoed aan de plantensappen en laten kleine zilverkleurige streepjes op de bladeren achter.

Als je goed kijkt, zie je de larven onderaan de bladeren zitten. Eens volgroeid, laten ze zich op de grond vallen om zich te verpoppen. Bij warm weer, rond 30 °C, zit er amper 20 dagen tussen eitje en volwassen trips: het kan dus snel gaan, zeker als je weet dat vrouwtjes tot 200 eitjes kunnen leggen. In grote getale kunnen ze flink wat schade aanbrengen, zeker in de serre/kas. In de natuur zijn roofmijten en roofwantsen hun natuurlijke vijanden, maar die krijgen een plaag niet onder controle. Insectendodende aaltjes of nematoden, kunnen dat wel, en met groot succes.

“Prei, ui, sjalot zijn zowat de meest courante groenten in elke moestuin. En laat tripsen daar nu net dol op zijn.”

Insectendodende aaltjes of nematoden van Aaltjes tegen emelten en trips verrichten bijzonder goed werk bij het opruimen van vreetzuchtige insecten als trips, maar ook bij coloradokevers. Ze treden het lichaam van de tripsen binnen en infecteren ze met bacteriën, die de tripsen verdoven en doden. De aaltjes voeden zich dan met het dode insect.

Hoe de aaltjes gebruiken?

Meng de nematoden die je bestelt met de Aaltjes tegen emelten en trips prepaid box met een liter water, tot het product volledig is opgelost. Gebruik de volledige inhoud van de verpakking, want de nematoden zitten verspreid. Doe de oplossing in een gieter, en vul aan tot 10 liter (voor 10 m²). Besproei er de planten mee, liefst op een bewolkte of regenachtige dag, bij een temperatuur boven 13°C.

“Schrik niet, maar je bestelt 5 miljoen aaltjes: een bijzonder groot leger in de strijd tegen de trips.”

De nematoden zitten niet homogeen verdeeld in de verpakking: gebruik daarom steeds de volledige inhoud van de verpakking

5 miljoen aaltjes

 1. Roer de inhoud grondig met 10 liter zuiver water in een emmer tot het product volledig is opgelost. Gebruik water met een temperatuur van 15 tot 20 graden en meng grondig gedurende 1 à 2 minuten
 2. Doe dit in een gieter en verdeel deze 10 L gebruiksklare oplossing homogeen over 10 m² te behandelen oppervlakte.

Product Inhoud 1 2 Toepassingen
Aaltjes tegen emelten en trips 10 m² 5 miljoen aaltjes 10 L 10 L 1x

50 miljoen aaltjes

 1. Roer de inhoud grondig met 10 liter zuiver water in een emmer tot het product volledig is opgelost. Gebruik water met een temperatuur van 15 tot 20 graden en meng grondig gedurende 1 à 2 minuten
 2. Meng 1 liter van dit mengsel met aaltjes, met 9 liter nieuw water in een gieter
 3. Giet deze aangelengde 10 L gebruiksklare oplossing homogeen over 10 m² te behandelen oppervlakte.
 4. Herhaal stap 2 en 3 in totaal 10 keer om zo in totaal 100 m² te behandelen.

      2    
Product Inhoud 1 a b 3 Toepassingen
Aaltjes tegen emelten en trips 100 m² 50 miljoen aaltjes 10 L 1 L 9 L 10 L 10x
 • Bij zware aantasting verdubbel de dosis tot 1 miljoen aaltjes per m²
 • Toepassen bij bewolkt en/of regenachtig weer; minimale bodemtemperatuur voor doeltreffende werking bedraagt ± 13 °C
 • Roer tijdens het toepassen regelmatig in de gieter om te vermijden dat de aaltjes naar de gieterbodem zakken
 • Spuittoestel:
  • Verwijder alle zeefjes en filters, inclusief deze in de spuitdop. Spuitdop opening 0,5 mm
  • Spuitdruk: 5-10 bar. Maximale spuitdruk van 10 bar niet overschrijden
 • De bodem grondig bevochtigen en 4 weken vochtig houden (aaltjes overleven en bewegen zich voort in het bodemvocht)

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Hou de tripsplaag in de gaten met een vangplaat

Trips zijn klein, en zitten goed verstopt; vaak merk je ze pas op wanneer je prei of ui al aangetast is, verzwakt en gestopt is met groeien. Dan duurt het nog een hele tijd voor je je groenten weer hersteld krijgt. Met de blauwe vangplaten worden trips zichtbaar, en kun je sneller ingrijpen. De insecten blijven immers in de niet drogende lijm van de platen kleven.

Hoe gebruiken?

Hang ze boven de bedjes met prei, ui, sjalot… in je tuin, of boven de paprika’s en komkommers in de serre/kas. Een verpakking telt 10 vallen; daarmee kun je al flink wat terrein bestrijken. Zodra je trips detecteert, kun je Aaltjes tegen emelten en trips inzetten, en voorkom je een grote plaag.

Haal de platen wel weg als je poppen van sluipwespen (Galmuggen + sluipwespen tegen bladluizen in de serre/kas) tegen bladluizen inzet; deze nuttige dieren kunnen ook door de platen worden aangetrokken.

Wanneer toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Verkies je een kant-en-klaar spuitbaar middel, dan bieden DCM Anti-Luis & Anti-Spint - Moestuin of DCM Boomerang® Garden - Moestuin de oplossing.

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Kort samengevat

Tripsen zijn kleine (tot 1,5 mm), geelbruine, heel beweeglijke insectjes met vleugels, die hun eitjes in planten leggen. Ze zijn dol op prei, ui, sjalot, look en besjes, maar zoeken in de serre/kas ook paprika’s en komkommerplanten op en veroorzaken vraatschade.

Je kan trips bestrijden met 2 effectieve manieren: met insectendodende aaltjes (of nematoden) tegen emelten, trips en coloradokever of met de DCM Blue-Trap blauwe vangplaten.

Aaltjes tegen emelten, trips en coloradokever kunnen toegepast worden van april tot en met september.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster