Bestrijd de rupsen van de buxusmot snel en milieubewust

Buxus is de ideale plant voor kleine haagjes en als vormplant voor in de siertuin in pot. De plant wordt aangetast door een plaag van Aziatische oorsprong: de buxusmot. Met de juiste verzorgingsproducten en alertheid rond de buxusmot, kan deze plaag gemakkelijk beheerst worden en hoeven niet alle buxusplanten eraan te geloven.

Rupsen van de buxusmot herkennen

Eerst is het zeer belangrijk om de rupsen van de buxusmot snel te herkennen. Hoe sneller dit gebeurt, hoe sneller er kan ingegrepen worden. De rups van de buxusmot herken je gemakkelijk aan zijn zwarte kop en felgroene lichaam, zwarte stippen en zwarte en lichte strepen over heel de lengte van het lichaam. Prille vraatschade aan de buxusplant is te herkennen aan het weggeschraapt bladmoes, de aanwezigheid van spinseldraden en uitwerpselen in de toppen van de plant. Vergevorderde aantastingen zijn makkelijker waarneembaar: dode blaadjes en kale takken of zelfs kaalgevreten struiken. Zeer typerend is dat de bladrand vaak deels overblijft en alle andere delen van het blad zijn opgegeten. Ook aan elkaar gesponnen blaadjes kunnen een teken zijn en uitwerpselen onder de plant zijn een goede indicator. Grijp meteen in als je rupsen detecteert!

Rupsen van de buxusmot efficiënt bestrijden

Behandel de buxusplant met DCM BOOMERANG® GARDEN - SIERTUIN wanneer de rupsen nog klein zijn, en voorkom zo ergere vraatschade door grote rupsen in het voorjaar. DCM BOOMERANG® GARDEN - SIERTUIN wordt opgenomen door het blad en is een maag- en contactinsecticide voor de bestrijding van rupsen van de buxusmot.

De werkzame stof spinosad wordt geproduceerd door een in de natuur voorkomende bodembacterie Saccharopolyspora spinosa. Na toepassing wordt DCM BOOMERANG® GARDEN - SIERTUIN snel opgenomen in de waslaag van het blad, waarna het zich verspreidt in het gehele blad. In het blad blijft het product een 10-tal dagen werkzaam. Rupsen die in deze periode van het blad eten of sap zuigen, sterven binnen 1-2 dagen. Zowel de jonge als de oude rupsen, die geraakt worden of van behandelde bladeren eten, sterven heel snel na de behandeling. Toepasbaar in de biotuin*.

Wanneer DCM BOOMERANG® GARDEN - SIERTUIN toepassen?

Er komen twee generaties voor per jaar waarbij de rupsen van de laatste generatie overwinteren. Dit maakt de bestrijding extra complex daar er drie momenten zijn in het seizoen om op een degelijke manier de rupsen te lijf te gaan. Respectievelijk voorjaar, zomer en najaar, zie onderstaand schema voor een gedetailleerde toepassingsperiode. Na een aantal vervellingen en massale vraat verpoppen de rupsen. Deze perfect gecamoufleerde poppen spinnen zich samen met een takje en wat blaadjes in en zijn quasi onvindbaar. Na enige tijd komen de motten uit. Na een paringsvlucht worden er eitjes gelegd en begint heel het verhaal opnieuw.

Besproei vanaf de eerste waarneming van rupsen, in april, juli en oktober je buxus met DCM BOOMERANG® GARDEN - SIERTUIN om jonge rupsen te doden en vraatschade te voorkomen.

Door het ophangen van het feromoon DCM CYDALIMA-PHEROMONE® in combinatie met de DCM MOTTENVAL kan de cyclus van de mot perfect opgevolgd worden om alzo de plaag te beheersen. Hang het feromoon op vanaf eind mei en een tweede keer begin augustus, zie onderstaande tabel.

Spuit DCM BOOMERANG® GARDEN - SIERTUIN ook goed binnenin de struik en herhaal bij zware aantasting. Vanaf de verpopping begint, kan je de verspreiding enkel nog beperken door het wegknippen van haarden met daarin aanwezige rupsen. Voer spinsels, snoeiafval en rupsen altijd af met het restafval in een goed gesloten zak.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst de productinformatie en het etiket, inclusief de passende waarschuwings-zinnen en –symbolen.
*DCM Boomerang ® Garden*-Siertuin is toepasbaar in de biologische landbouw overeenkomstig Verordening (EU) 2018/848 en wijzigingen inzake de biologische productie.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

Nieuwsbrief voor de professional

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol nieuwigheden en branchegerichte informatie?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster