Aanleg Onderhoud

Arme grond? Stimuleer het bodemleven en blaas je tuin nieuw leven in

Als het op tuinieren aankomt begint alles bij de bodem. Wanneer die niet in optimale gezondheid is, zullen je planten dat ook niet zijn. Daar moeten ze immers al hun voedingsstoffen vandaan halen. Maar wat doe je dan als je te maken hebt met een arme grond? 
Ontdek het belang van een rijk bodemleven en hoe je het creëert.

Wat is bodemleven?

In de bodem leven verschillende organismen, zoals schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes en (regen)wormen. Het is wetenschappelijk bewezen dat een rijk bodemleven ervoor zorgt dat bodemprocessen optimaal verlopen. Zo breken ze organische stof af tot voedingselementen met als restproduct humus dat de bodemstructuur verbetert.

Het belang van een rijk bodemleven

Een mooie tuin start bij de bodemkwaliteit! Zoals onze botstructuur de basis is van een gezond lichaam, zo is de bodemkwaliteit de basis voor een gezonde evenwichtige plantengroei. Een rijk en gevarieerd bodemleven zorgt voor een beter bodemevenwicht, planten die minder snel ziek worden en plantenwortels die beter groeien. En dat zie je ook bovengronds.

Het bodemleven maakt voedingselementen uit de bodem (uit meststoffen, plantresten, groenbemesters...) vrij, waardoor die beschikbaar worden voor de planten. 

Bovendien zorgt het gevarieerde bodemleven voor een goede bodemstructuur: denk maar aan regenwormen die kleine gangen boren waardoor de bodemstructuur van zware gronden luchtiger wordt.

Wist je dat?

ruim een kwart van alle biodiversiteit in de bodem leeft? Wanneer je een gezonde rijke bodem hebt en er een theelepel grond uit zou halen, heb je al meer organismen dan dat er mensen op de aarde zijn.

Hoe creëer je een beter bodemleven?

Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen

Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen bodemverontreiniging veroorzaken. Bovendien hebben ze vaak een negatief effect op de goede micro-organismen in de bodem. Het bodemleven kan verstoord raken en ziekten en plagen kunnen toenemen (in plaats van afnemen).

Gebruik organische meststoffen

De organische stoffen, aanwezig in meststoffen van DCM, leveren voedsel voor het bodemleven. Bemest met specifieke meststoffen voor de siertuin, het gazon en de moestuin, zowel in maart-april als in mei-juni. Zo worden zowel de planten als het bodemleven goed gevoed en gestimuleerd.

Voeg DCM Bodemactivator toe

Deze organische bodemverbeteraar doet veel meer dan koemest (wat alleen zorgt voor humusverbetering). DCM Bodemactivator bevat nuttige micro-organismen die zorgen voor een betere bodemvruchtbaarheid en een rijk en divers bodemleven. Die nuttige bacteriën, Bacillus sp., zorgen eveneens voor een betere opname van de voedingselementen, een groter worteloppervlak en daarmee een optimale plantengroei.

De positieve gevolgen van de bodemactivator zijn:

  • Een actiever en rijker bodemleven
  • Een verbeterde bodemvruchtbaarheid
  • Een hoger vochthoudend vermogen
  • Een betere drainage
  • Een luchtige bodemstructuur

Gebruik groenbemesters

Groenbemesters zijn planten die je tijdelijk in de bodem laat groeien, met als doel de bodem te verbeteren. Ze zorgen voor aanvoer van vers organisch materiaal als voeding voor het bodemleven. Zaai de groenbemesters best vanaf augustus, bijvoorbeeld na de oogst van je groenten. Gebruik daarvoor het zadenmengsel . Deze mix van 6 groenbemesters zit al in een handige strooidoos zodat de zaden goed verdeeld worden.

Lees ook: De bodem verbeteren voor je planten: essentieel of overbodig?

Kort samengevat

We spreken over arme grond bij een bodem die niet voldoende voedingsstoffen en organismen bevat om planten optimaal te doen groeien.

Je kan arme grond verrijken door de kwaliteit van de bodem te verbeteren. Dat doe je door het bodemleven te stimuleren en de structuur van de grond luchtiger en kruimeliger te maken.

In de bodem leven verschillende organismen, zoals schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes en (regen)wormen. Een rijk bodemleven zorgt ervoor dat bodemprocessen optimaal verlopen. Ze breken organische stof af tot voedingselementen met als restproduct humus, wat de bodemstructuur verbetert. 

  • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen
  • Gebruik organische meststoffen met voeding voor het bodemleven
  • Voeg DCM Bodemactivator toe, met micro-organismen
  • Gebruik groenbemesters

De organische stoffen, aanwezig in meststoffen van DCM, leveren voedsel voor het bodemleven. Zo worden zowel de planten als het bodemleven goed gevoed en gestimuleerd.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster