Behandelen

De fruitmot effectief bestrijden

Niets zo vervelend als vraatgaatjes of rupsen in je oogst. Dat is het werk van de fruitmot (Cydia pomonella), die haar eitjes op appels en peren legt. De jonge rupsen boren zich een weg naar het klokhuis en vreten zich enkele weken later weer een weg naar buiten, om te verpoppen. Roep in eerste instantie de fruitmotten een halt toe, en bestrijd dan de rupsen.

Stap 1: Vang de fruitmotten

Tussen mei en september vliegen de mannelijke fruitmotten rond, op zoek naar een vrouwtje. Ze vertrouwen daarbij volledig op hun geurzin. Hang vanaf begin mei in de buurt van je fruitbomen de professionele lijmval DCM Delta-Trap op, in combinatie met de Feromoon fruitmot (wormstekigheid bij appelen en peren). De feromonen trekken met hun geur de mannelijke motten aan en lokken ze in de val. Op die manier kunnen de motten niet paren en komen er ook geen eitjes en rupsen. Zo kun jij perfect de fruitmotten in je boomgaard monitoren, en vaststellen wat de omvang van de plaag is. Precies zoals professionele fruittelers het doen.

Lees hier hoe je de fruitmotval gebruikt.

Stap 2: Bestrijd de rupsen

Heb je een plaag vastgesteld? Voorkom grotere schade! DCM Madex® Garden van DCM Naturapy is een nieuw, doeltreffend middel tegen de jonge rupsen van de fruitmot. Het bevat een ziekteverwekker die van nature in het milieu voorkomt en specifiek is voor de fruitmot: het granulose-virus. Andere insecten, bijen, vlinders, … worden er niet door geschaad. DCM Madex® Garden is dus een natuurlijk en effectief insecticide, breekt snel af en laat geen residu achter op de vruchten; je hoeft ook geen tijd te laten tussen de laatste toepassing en de oogst. Dit middel is toepasbaar in de biotuin*.

Hoe gebruiken?

DCM Madex® Garden verdun je met water. Besproei er de hele boom mee.

Wanneer toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                           

ideale toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster