Onderhoud

De juiste verzorging voor je orchidee!

De meeste orchideeën die wij als kamerplant kennen groeien in de natuur in warme, vochtige omstandigheden in het tropisch regenwoud. Een groot aantal is epifyt, wat betekent dat ze leven op andere planten. Meestal hebben ze luchtwortels waarmee ze vocht opnemen uit de lucht en zich vasthechten aan de bomen waarop ze leven. 

Orchideeën hebben de reputatie moeilijk te zijn. Tal van orchideeën zijn echter betrouwbare kamerplanten, op voorwaarde dat je ze correct verzorgt. Licht, warmte, water en bemesting spelen daarbij een belangrijke rol. Een aantal soorten doet het ook perfect in de tuin of op het gras. 

Waar zet ik mijn orchidee het best? 

Orchideeën houden van een plek met veel licht. Zet ze echter niet in de directe zon, want hierdoor kunnen ze hun bladeren verbranden. Vermijd koude en tocht, net als warme plaatsen met een lage luchtvochtigheid zoals in de buurt van een kachel of een radiator. 

Tip

De bladkleur van je orchidee verklapt of hij de juiste belichting heeft. Zijn de bladeren gelig, dan staat de plant te licht; zijn ze donkergroen, dan staat de plant te donker.

Wat is de ideale temperatuur? 

De meest courante orchideeën zoals Phaleanopsis, Paphiopedilum, Oncidium, Cattleya, Miltonia en Dendrobium houden van vrij hoge temperaturen (> 20°C) en een hoge luchtvochtigheid (> 65%). 

De luchtvochtigheid kan je verhogen door een schaal water onder de plant te laten verdampen of door de bladeren regelmatig ‘s morgens met regenwater te besproeien of met een spons te bevochtigen. Met DCM Bladspray Orchideeën wordt dit werk een pak eenvoudiger en vooral doeltreffender. Deze bladspray zorgt voor een homogene en langdurige bladbevochtiging, laat geen kalk-, zout- of stofresidu’s na op de bladeren en zorgt zo voor mooie glanzende bladeren zonder vlekken. 

Soorten zoals Cymbidiums, Dendrobium nobile hybriden en Odontoglossums (cambria) hebben het graag iets frisser en hebben zelfs een koelere periode nodig om weer tot bloei te komen. Ze voelen zich goed in een onverwarmde kamer en kunnen in de zomer verhuizen naar een beschutte, zonvrije plaats op het terras. 

Hoeveel water moet ik geven? 

Orchideeën houden van vocht maar hebben een hekel aan natte voeten. Voor de meeste soorten is één keer gieten per week voldoende. Het maakt niet uit of je giet op het substraat of in het schaaltje, of de pot enkele uren onderdompelt in water, zolang je er maar voor zorgt dat het overtollige water snel kan wegvloeien. Geef indien mogelijk regenwater op kamertemperatuur. Te koud water kan bladvergeling en afsterving veroorzaken. 

Waarmee rekening houden bij het verpotten? 

Orchideeën verpot je best om de 1 à 2 jaar. Gebruik steeds een kwaliteitspotgrond of een aangepast substraat. 

  • Orchideeënwortels groeien niet gemakkelijk opnieuw aan, let dus op dat je de gezonde en zeker jonge wortels niet beschadigt! Door deze nat te maken voor het verpotten, worden ze flexibeler en minder breekbaar. 
  • Druk de potgrond of het substraat niet te hard aan. Dit kan de wortels beschadigen en leiden tot bacterieziekten en verrotting. Wacht na het verpotten enkele dagen met gieten, zodat de wortels zich kunnen herstellen. 
  • Soorten die pseudobulben vormen (een verdikte stengel voor wateropslag) verpot je wanneer de nieuwe scheuten enkele centimeters groot zijn en onderaan jonge wortels krijgen. Let op dat je deze jonge wortels niet beschadigt! Geef de planten een steun zodat jonge wortels niet afbreken wanneer je de planten verzet. 
  • Tuinorchideeën gaan in de winter in rust. Je kan de knollen of wortels best oppotten of uitplanten in de herfst of late winter voordat deze in bloei komen. Cypripediums kunnen er enkele jaren over doen om in bloei te komen. 

Heeft mijn orchidee extra voeding nodig? 

Orchideeën hebben voeding nodig voor een gezonde groei en uitbundige bloei. Hun wortels zijn erg gevoelig, geef ze dus een zachtwerkende meststof. 
De rustig werkende organische voedingselementen en extra sporenelementen in zorgen voor gezonde wortels, glanzende bladeren en een lange bloei. Voeg de meststof in de aangegeven dosis gewoon toe aan het gietwater. In volle groei- en bloeiperiode mag je elke week bemesten. Buiten deze periode is 1 maal om de twee weken voldoende. 

Kort samengevat

Orchideeën houden van een plek met veel licht. Zet ze echter niet in de directe zon, want hierdoor kunnen hun bladeren verbranden. Vermijd koude en tocht, net als warme plaatsen met een lage luchtvochtigheid zoals in de buurt van een kachel of een radiator. 

Orchideeën houden van vocht maar hebben een hekel aan natte voeten. Voor de meeste soorten is één keer gieten per week voldoende. 

De meest courante orchideeën zoals Phaleanopsis, Paphiopedilum, Oncidium, Cattleya, Miltonia en Dendrobium houden van vrij hoge temperaturen (>20 °C). 

Orchideeën verpot je best om de 1 à 2 jaar. Gebruik steeds een kwaliteitspotgrond of een aangepast substraat. ​

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster