Onderhoud

Voor elke orchidee een ideale potgrond

Orchideeën hebben in de natuur veel verschillende groeiplaatsen. Daarom hebben de verscheide soorten ook hun specifieke wensen wanneer het op potgrond of substraat aankomt. We zetten hun noden en behoeften even op een rijtje, zodat jij voor elke orchideeënsoort de juiste potgrond kan kiezen. 

Substraat voor epifytische orchideeën met dikke wortels

Epifytische orchideeën met dikke wortels zoals Phalaenopsis, Cymbidium en Cattleya groeien perfect in DCM Potgrond Orchideeën, een professioneel mengsel van goed uitgezeefde schorsstukjes en hoogwaardig sphagnumveen voor een goede afvoer van water. Hierdoor kunnen de vlezige wortels van orchideeën zowel goed ademen als voldoende vocht opnemen. Ook Paphiopedilums of Venusschoentjes groeien zeer goed in dit mengsel.

Potgrond voor epifytische orchideeën met fijnere wortels

Epifytische orchideeën met iets fijnere wortels zoals Oncidium, Odontoglossum hybriden (Cambria), Miltonia en Dendrobiums doen het prima in DCM Potgrond Orchideeën. Deze speciale potgrond bevat een hoog gehalte aan schorsstukjes die hem extra luchtig maken, zodat wortelrot geen kans krijgt. Bovendien bevat hij een organische basisvoeding tot 150 dagen.

Vochtige lucht voor Vanda orchideeën

Vanda orchideeën hebben zeer lange wortels die het liefst vrij hangen in de vochtige lucht. De doorsnee huiskamer is meestal te droog. Zet ze daarom in een hoge glazen vaas en maak hun wortels minstens tweemaal per week nat door de vaas te vullen met water en vervolgens weer uit te gieten. Let op dat je de wortels niet beschadigt! Wil je de plant overbrengen naar een nieuwe vaas, maak de wortels dan nat tot ze groen zijn. Ze zijn dan flexibeler en kunnen gemakkelijker opgerold worden in de vaas.

Luchtig mengsel voor de juweelorchidee

De juweelorchidee (Ludisia discolor) groeit van nature op bosbodems en heeft een fijner en rijker maar toch luchtig potmengsel nodig. Meng daarvoor één deel DCM Potgrond Kamerplanten met één deel DCM Perliet 1-3 mm (1:1). 

Potgrond voor tuinorchideeën

Tuinorchideeën zoals Pleione, Bletilla en Cypripedium kan je uitplanten in de tuin of gebruiken als potplant op je terras. Gebruik een aangepast potgrondmengsel met een langdurig luchtige structuur zoals DCM Potgrond Terrasplanten & Mediterrane planten. Voor een extra goede drainage kan je deze potgrond mengen met DCM Perliet 1-3 mm (1:1).

Tip

Ben je een liefhebber, maar geen kenner en is het je niet duidelijk met welk type orchidee je te maken hebt, weet dan dat de keuze tussen potgrond of substraat ook samenhangt met de manier waarop je water geeft. Ben je iemand die soms vergeet de planten te gieten, gebruik dan DCM Potgrond Orchideeën, die blijft iets langer vochtig ; ben je iemand die er tijdig aan denkt om te gieten, dan is DCM Orchideeënsubstraat voor de meeste soorten een perfecte oplossing.

Meer weten over de verzorging van je orchidee? Lees ook: Orchideeën verpotten en verzorgen: tips voor een lange bloei

Voor meer info over stralende kamerplanten, lees ook: Hoe verpot ik mijn kamerplant?

Kort samengevat

Epifytische orchideeën met dikke wortels zoals Phalaenopsis, Cymbidium en Cattleya groeien perfect in DCM Orchideeënsubstraat, een professioneel mengsel van goed uitgezeefde schorsstukjes en hoogwaardig sphagnumveen voor een goede afvoer van water.

Epifytische orchideeën met iets fijnere wortels zoals Oncidium, Odontoglossum hybriden (Cambria), Miltonia en Dendrobiums doen het prima in DCM Potgrond Orchideeën. Deze speciale potgrond bevat een hoog gehalte aan schorsstukjes die hem extra luchtig maken, zodat wortelrot geen kans krijgt. 

De juweelorchidee (Ludisia discolor) groeit van nature op bosbodems en heeft een fijner en rijker maar toch luchtig potmengsel nodig. Meng daarvoor één deel DCM Potgrond Kamerplanten met één deel DCM Perliet 1-3 mm (1:1).

Gebruik een aangepast potgrondmengsel met een langdurig luchtige structuur zoals DCM Potgrond Terrasplanten & Mediterrane Planten. Voor een extra goede drainage kan je deze potgrond mengen met DCM Perliet 1-3 mm (1:1).

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster