Eerste hulp bij kamerplanten
@Planttrekker
Thomas Goyvaerts
Kamerplantenspecialist en DCM-ambassadeur
Kamerplanten zijn hipper dan ooit, waardoor onze woonkamers meer en meer op compacte jungles beginnen te lijken. Met voldoende liefde en aandacht groeit je collectie ook nog eens op tot grote en sterke planten, zodat je extra fier op jezelf kan zijn.
Toch kan het wel eens gebeuren dat kamerplanten het moeilijk krijgen, en stoppen met groeien of enkele bladeren verliezen. Natuurlijk is niet iedere plant hetzelfde, en kan je nooit met een advies alle planten redden. Daarom verzamelde de Planttrekker voor jou zeven topics waar hij erg vaak vragen over krijgt. Zo kan je alvast aftoetsen wat de oorzaak kan zijn voor je ongelukkige kamerplant.
Hoe kies ik de juiste standplaats voor mijn kamerplant?
De juiste verzorging van je kamerplant begint met het uitkiezen van een goede standplaats. Bij een plekje met te veel of te weinig licht zal je plant immers snel kunnen wegkwijnen. Het plantenlabel dat bij je plant zit geeft je alvast enkele richtlijnen.
Wil je plant een plekje in de volle zon? Ga dan voor een groot raam aan de zuidkant. Halve zon/schaduw kan je dan weer vinden bij een raam aan de oost- of westkant van je woning. Houdt je plant volgens het label toch meer van de schaduw? Kies dan een plekje aan de noordkant van je woning, of plaats hem gewoon lekker uit de buurt van het raam.
Heeft je plant een lichte ruimte nodig, maar heb je geen zonnige ramen vrij in je woning? Kies dan eventueel voor een groeilamp om het tekort aan licht voor je planten op te vangen.
Moet ik mijn kamerplanten snoeien?
Het klinkt erg tegenstrijdig, maar je plant af en toe terugsnoeien zorgt voor een betere groei. Het snoeien stimuleert je plant immers om zich te herstellen, waardoor hij snel weer nieuwe bladeren aanmaakt en een stuk sterker wordt. Doe het echter niet meermaals per jaar, dit vindt de plant niet zo prettig en kan hem op termijn net erg gaan verzwakken.
Snoei je kamerplanten bij voorkeur net voor of na het groeiseizoen, dus net voor de lente, of net na de zomermaanden. Je hoeft de plant niet helemaal terug te snoeien. Verwijder wel enkele korte stukken of uitgeroeide takken, zodat er nieuwe groei kan optreden. Bewaar de knipsels ook om er nadien stekjes van te maken, en je plantencollectie uit te breiden.
Hoe kies ik de juiste pot voor mijn kamerplanten?
Kies voor je planten een nieuwe pot die zo’n 20% hoger en breder is dan de huidige pot. Vermijd een pot die te klein is, want dat zal de groei van je plant snel belemmeren. Ga echter ook niet voor een pot die meer dan 20% groter is. Deze kan immers meteen te groot zijn, waardoor de wortels niet al het water kunnen absorberen en de bodem te vochtig wordt.
Zijn je kamerplanten echter al erg groot, en wil je ze niet te fel meer zien groeien? Behoud dan de potmaat, maar geef de planten wel verse potgrond. Zo blijven ze verder groeien aan een trager tempo, en blijven ze langer gezond.
Kies ook steeds een pot waar het water uit kan weglopen, of gebruik een binnenpot. Zo voorkom je dat er te veel water onder in de pot blijft staan, waardoor de wortels kunnen rotten.
Moet ik mijn klimplant een mosstok geven?
Klimplanten zoals de Monstera, Epipremnum, Philodendron en Klimop groeien vaak een stuk sneller wanneer je ze iets geeft om tegen aan te klimmen. Deze planten hebben in de natuur namelijk het instinct om zo hoog mogelijk te klimmen, zodat ze meer licht kunnen vangen.
Deze planten krijgen daarom een heuse groeischeut wanneer je ze een mosstok geeft om tegenaan te klimmen, of ze langs een trapleuning of andere steun leidt. Kies bij voorkeur een grote, stevige mosstok uit waar de plant jarenlang aan kan vasthangen. Wanneer een plant zich heeft vastgeworteld in je mosstok is het niet zo simpel om hem zonder schade weer los te maken.
Hoe kan ik mijn plant sneller laten groeien?
Voor een goede groei heeft je plant extra voedingsstoffen nodig. Wanneer je je kamerplanten dus extra voeding geeft kunnen ze sneller nieuwe bladeren aanmaken, die ook nog eens een pak steviger zijn. Zo bekom je een grotere, maar vooral ook gezondere kamerplant.
Geef je kamerplanten extra voeding gedurende het hele groeiseizoen, dus tijdens de lente- en zomermaanden. Dit kan in de vorm van staafjes of vloeibare voeding die je bij het gietwater mengt. Voor het beste resultaat kies je een biologische voeding op maat van jouw kamerplant.
Welke potgrond kies ik voor mijn kamerplanten?
Voor gezonde wortels is het erg belangrijk om je plant een potgrond op maat te geven. De ene plant heeft namelijk nood aan een drainerende potgrond die snel opdroogt, terwijl andere planten liever lekker lang kunnen drinken in een vochtige bodem. Bij twijfel kies je kant-en-klare potgrond op maat van je plant. Zo heb je speciale mixen voor orchideeën, palmen, bonsais, cactussen en vetplanten…
Universele potgrond voor kamerplanten is een mix die water langer vasthoudt, waardoor de plant langer water kan halen uit de bodem. Gebruik deze dus vooral voor kamerplanten die houden van een vochtige bodem en meer water nodig hebben. Deze standaard mix voor kamerplanten is dus een prima keuze voor de Spathiphyllum, Monstera, Calathea, Aglaonema…
Helpen hydrokorrels bij het water geven aan mijn kamerplanten?
Wanneer je werkt met hydrokorrels dan leg je simpelweg een laagje korrels op de bodem van je (sier)pot. De hoogte van deze laag korrels is ongeveer 20% van de totale pothoogte. Bovenop deze korrels plaats je dan de plant en potgrond. Wanneer je iets te veel water geeft zullen de korrels het overtollige water absorberen, waardoor je plant minder kans heeft op te natte wortels.
Werk je liever met een binnenpot? Til één dag na het water geven de binnenpot wel even op om te kijken of er niet te veel water onderin de pot blijft staan. Giet het overtollige water meteen weg, en bouw de hoeveelheid water die je geeft af. Wanneer je één dag na het water geven in de sierpot kijkt zie je liefst zo weinig mogelijk water staan.
Gebruik je een pot met gaatjes in de bodem? Dan hoef je geen binnenpot te voorzien. Zorg zeker wel voor een schaaltje om onder de pot te plaatsen, zo bescherm je je vloer of andere oppervlakken als het overtollige water uit de pot loopt. Een dun laagje hydrokorrels onderin de pot kan hier ook helpen als er te veel water in het schaaltje blijft staan.
Tot slot
Gewapend met deze FAQ’s over kamerplanten kan je vast al heel wat planten redden in je woning! Heb je toch nog een plantenvraag? Neem dan een kijkje op de veelgestelde vragen pagina van de website of lees meer over kamerplanten en hun verzorging in de andere blogartikels.
Planten
Nieuwsbrief
Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?
Schrijf je nu inVind een verkooppunt bij je in de buurt
DCM Nieuwsbrief
Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?
Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster