Aanleg Onderhoud

Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen

Hoe leg je het mooiste gazon aan? Hoe hou je het gras stralend groen over de jaren heen? En hoe herstel je je grasmat als er iets misloopt?

Wat je ook wilt weten over je gazon, DCM gidst je doorheen het proces.

Gazon aanleggen

gazon aanleggen doe je maar één keer, om er daarna jaren van te kunnen genieten. Je doet het dus maar beter meteen goed.

Voor je aan de aanleg van een gazon begint, is het belangrijk om te weten hoe het gesteld is met de kwaliteit van de bodem. Met een Bodemanalyse kom je te weten of de ondergrond klaar is voor een succesvolle aanleg.

Een optimale zuurtegraad, bodemstructuur en voedingstoestand zijn van cruciaal belang.

Is je bodem er klaar voor? Dan is het nu tijd om te bepalen welk type graszaad het best bij jouw behoeftes past. Want de functie van jouw gazon bepaalt de keuze van het graszaad. Wordt het een decoratief gazon of een speelgazon? Krijgt het gras veel of weinig licht? DCM heeft voor elke situatie het ideale graszaad.

Een nieuw gazon aanleggen doe je best tussen half maart en begin juni, of van september tot en met oktober.

Gazon onderhouden

Wil je het hele jaar door kunnen genieten van een intens groen gazon? Volg dan deze seizoensgebonden tips:

DCM Groen-Kalk®

1 Bekalken

Bekalk je gazon van oktober tot februari met DCM Groen-Kalk® om de zuurtegraad op peil te houden. Want bij een onaangepaste zuurtegraad kunnen de wortels van het gras onvoldoende voedingsstoffen opnemen, waardoor kale plekken ontstaan.

DCM Meststof Gazonstart

2 Eerste bemesting

In maart, na de koude wintermaanden, ziet je gras er vaak verzwakt en minder groen uit. Mos, onkruid, kale plekken en verkleurd gras zorgen voor een fletse en levenloze look. Gelukkig is er een manier om je hele gazon snel en effectief op te frissen. DCM Meststof Gazonstart maakt je gazon weer stralend groen en gezond binnen één tot twee weken.

DCM Meststof Vital-Green Gazon

3 Onderhoudsbemesting

Voor de onderhoudsbemesting in de maanden juni en juli zijn er verschillende opties. Voor een basisonderhoud van een gezond gazon volstaat DCM Gazonmeststof.

Maar je kan er ook voor kiezen om je gazon te bemesten als een professionele tuinman of -vrouw, met de beste onderhoudsmeststof in het DCM-gamma. DCM Meststof Vital-Green Gazon geeft je grasmat een diepgroene kleur, gedurende 100 dagen.

Is er gevaar voor mosvorming in je gazon? Gebruik dan de meststof DCM Meststof Gazon Pur® met indirecte werking tegen mos.

DCM Gazonmeststof Najaar

4 Najaarsbemesting

Geef je gazon in het najaar (september) opnieuw een stevige portie voedingsstoffen, ter voorbereiding op de koude wintermaanden. Zo wapen je het gras tegen de barre weersomstandigheden, en kunnen mos en onkruid zich moeilijker nestelen.

Gazon herstellen

Kale plekken herstellen

Wat doe je als je gazon beschadigd is? Aanhoudende droogte, koude, of intensief gebruik van het gazon kunnen het gras verzwakken, met kale plekken tot gevolg. Gelukkig kan je de schade makkelijk zelf herstellen, met DCM Graszaad Riparo® Plus. Al na enkele weken geniet je van een dichtbegroeid, diepgroen gazon.

Mos verwijderen

Mos in het gazon is een doorn in het oog van elke tuinliefhebber. Met Meststof DCM Anti-Mos pak je mos snel en accuraat aan, zelfs bij lage voorjaarstemperaturen. In één week tijd zie je het mos al verkleuren en afsterven.

Herstellen na het verticuteren

Na het verticuteren ligt je gazon er vaak troosteloos bij. Herstel je gazon snel, met DCM Meststof Gazonstart. Deze meststof geeft je gazon een gezondheidsboost, voor een snelle groenkleuring.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over aanleg, onderhoud of herstel van jouw gazon? Vraag om advies bij jouw DCM verkooppunt.

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!