Onderhoud

Gazon verticuteren: wanneer en hoe?

Mos, vilt en maairesten vormen op termijn een verstikkende laag onderin je grasmat, waar voeding, lucht en water maar moeilijk door kunnen. Het gras krijgt het moeilijk, de groei stokt, en je grasmat oogt onregelmatig en schraal. Door je gazon diep uit te harken of te verticuteren, verwijder je die dichte laag uit je gazon.

Wat is vilt?

Vilt is een opeenhoping van maairesten, oud mos, bladresten … die een dikke, sponzige laag in je gazon vormen. Wanneer je over je gazon loopt, voelt het zacht verend aan. Doe je er niets aan, dan wordt de viltlaag alsmaar dikker, en je gazon alsmaar schraler.

Door te verticuteren zorg je ervoor dat de graswortels en grassprietjes weer licht en lucht krijgen, en kunnen ze weer ten volle water en voedingsstoffen opnemen.

Wanneer verticuteren en hoe vaak?

Verticuteren doe je wanneer er zich mos of vilt in het gras heeft ontwikkeld, of na een mosbehandeling. Heeft je gazon erg afgezien van een droge en hete zomer, dan kun je er in september de dode grassprieten uit verticuteren.

Verticuteren is ingrijpend voor je gazon. Doe het bij voorkeur maar één keer per jaar en op een moment dat het gras in volle groei is en het zich snel kan herstellen: in het voorjaar (maart-april) of het najaar (september-oktober). Verticuteer niet bij regenweer of vorst.

Mos eerst aanpakken

Zit er veel mos in je gazon? Pak dan eerst dat probleem aan, voor je verticuteert. Bemest je gazon met een meststof met indirecte werking tegen mos zoals DCM Meststof Gazon Pur®. Na drie weken ligt het mos er vergeeld bij, en kun je het er makkelijk uit verticuteren.

Ook bij een nieuw gazon?

Een nieuw gazon hoef je niet te verticuteren. Doe het alleen in geval van mos of vilt. In een slecht of niet gevoed gazon maken mos en vilt meer kans.

Zelf aan de slag

Verticuteerhark of verticuteermachine?

Verticuteren doe je met een verticuteerhark (al dan niet op wielen) of met een verticuteermachine. Zit er veel mos of vilt in je gazon, opteer dan zeker voor een verticuteermachine. Manueel harken is zwaar werk, en je kunt moeilijker de juiste diepte van de messen controleren. Maar een verticuteermachine is niet goedkoop, en je gebruikt ze eigenlijk maar één keer per jaar. Gelukkig kun je ze makkelijk voor een (halve) dag huren.

De ideale diepte om te verticuteren is tussen 1 en 3 mm. Ga je dieper, dan beschadig je de gezonde graswortels.

Hoe verticuteren?

 1. Maai je gazon kort, op zo’n 4 cm.
 2. Verticuteer in de lengte. Komt er al veel dood materiaal uit, hark het dan eerst op.
 3. Verticuteer nu in de breedte.
 4. Hark het dode materiaal met een (brede) gazonhark of bladhark op, of vang het op in de bak van je grasmaaier.
 

Wat na het verticuteren?

Na een verticuteerbeurt blijft je gazon uitgedund en schraal achter. Zaai meteen na het verticuteren je gazon door met DCM Graszaad Herstel! Hoe sneller de grasmat dicht groeit, hoe minder kans mos en onkruid krijgen om de kale plekken in te nemen.

Verticuteren is pas nodig wanneer er zich mos of vilt in je gazon hebben ontwikkeld. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Als je je gazon regelmatig voedt met organische meststoffen met nuttige bacteriën en extra kalk, kun je mos en vilt voorkomen of afremmen. Dan hoef je niet meer te verticuteren. De bacteriën in de meststoffen versnellen immers de afbraak van maairesten en ander plantaardig materiaal in je gazon, en remmen zo de ontwikkeling van vilt af.

Ontdek de meststoffen van DCM met toegevoegde nuttige bacteriën

DCM Meststof Microgazon Plus

DCM Meststof Microgazon Plus

 • 5-in-1 gazonmeststof
 • Met indirecte werking tegen mos
 • Toegevoegde kalk
 • Nuttige bacteriën
 • Aanzienlijke vermindering van mos en vilt
Zoek een verkooppunt
DCM Gazonmeststof Robot

DCM Gazonmeststof Robot

 • Indirecte werking tegen mos
 • Toegevoegde kalk
 • Nuttige bacteriën
 • Compostering van de maairesten
 • Aanzienlijke vermindering van mos en vilt
Zoek een verkooppunt

Vind nog meer advies over mos in dit artikel Mos verwijderen in je gazon? Pak de oorzaak aan, en over je gazon in dit artikel Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen

Kort samengevat

Door het gras te verticuteren, haal je er de verstikkende laag van mos en vilt uit, en kan je gazon weer makkelijk water en voedingsstoffen opnemen, en goed groeien.

Verticuteren doe je in het voorjaar of de herfst (september). De beste periode is maart of april.

De nabehandeling is minstens zo belangrijk als het verticuteren zelf! Zaai meteen na het verticuteren je gazon door, zodat mos en onkruid geen kans maken. 

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster