Aanleg

Een nieuw gazon aanleggen, stap voor stap

Een dicht en diepgroen gazon kan zo mooi en rustgevend zijn. Er gewoon naar kijken, maakt je al blij. Hoe leg je zo’n mooi gazon aan? De voorbereidingen zijn key.

Het beste moment voor de aanleg van een nieuw gazon? Dat is tussen half maart en begin juni, en van september tot en met oktober.

Ontdek hier het 8-stappenplan:

Stap 1: Maak de grond vrij

Verwijder onkruiden, stenen, plantenresten, ...

Stap 2: Egaliseer de bodem

Hark de aarde fijn en rol er de oneffenheden uit.

Stap 3: Breng de zuurtegraad van de bodem op peil

Controleer eerst de zuurtegraad met de DCM Bodemanalyse Testkit. Breng, indien nodig,DCM Groen-Kalk® aan. Kalk maakt dat de graswortels de voedingsstoffen beter opnemen, en zich tot een sterke grasmat ontwikkelen.

Stap 4: Voeg extra humus toe

Een gazon wordt slechts één keer aangelegd en moet lang meegaan. Het is dus van het grootste belang de bodem een optimale structuur te geven en het humusgehalte te verhogen. Het kant-en-klaar product DCM Meststof Aanleg Gazon (NPK 5-4-3) brengt zowel humus aan voor een goede bodemstructuur als een uitgebalanceerde basisvoeding voor een goede groei van de jonge grassprietjes. DCM Meststof Aanleg Gazon mag tot op de dag van het zaaien of leggen van de grasmatten gebruikt worden. Gebruik 1 kg per 10m² voor zwaardere leem- en kleigronden of 2 kg per 10 m² voor licht zandgronden.

Stap 5: Zaai graszaad of rol graszoden uit

Kies het juiste soort graszaad of grasmatten. Houd daarbij in de eerste plaats rekening met de functies die het gazon moet vervullen.

Bij graszaad: Verdeel de benodigde hoeveelheid graszaad in twee gelijke delen. Zaai de helft in de lengterichting van het gazon de andere helft er dwars overheen. Hark de grond mooi effen, druk de bodem licht aan met een wals en bevochtig de oppervlakte gelijkmatig.

Bij grasmatten: rol de grasmatten uit op een voldoende vochtige grond. Grasmatten dien je ook met een wals aan te drukken.

Lees ook: Graszaad in verschillende soorten, afgestemd op de functie van jouw gazon

Stap 6: Zorg voor voldoende water

Houd de toplaag voldoende vochtig. Besproei dagelijks met een fijne straal, zodat het graszaad goed hecht. Dat bevordert een vlotte en gelijkmatige opkomst. Sproei echter niet te veel, dit zal ervoor zorgen dat de zaadjes wegvloeien.

Stap 7: Laat nu maar groeien

Maai het gras een eerste keer zodra het zo’n 8 centimeter hoog staat. Maai niet korter dan 4 à 5 centimeter. Maak je niet te veel zorgen om de jonge onkruiden, die verdwijnen meestal vanzelf na een paar maaibeurten.

Stap 8: Eerste onderhoudsbemesting

Geef na de derde maaibeurt een eerste bemesting. DCM Gazonmeststof voorziet jong gazon van een evenwichtige voeding.

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen

Kort samengevat

Een nieuw gazon aanleggen doe je best tussen half maart en begin juni, of van september tot en met oktober.

  • Maak de grond vrij
  • Egaliseer de bodem
  • Breng de zuurtegraad van de bodem op peil
  • Voeg extra humus toe
  • Zaai graszaad of rol graszoden uit
  • Zorg voor voldoende water
  • Laat nu maar groeien
  • Geef DCM Gazonmeststof na de derde maaibeurt

Na de derde maaibeurt is het tijd voor de eerste onderhoudsbemesting. DCM Gazonmeststof voorziet je nieuw gazon van een evenwichtige voeding.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Schrijf je nu in