Onderhoud

Hortensia’s verzorgen en bemesten: zo laat je ze stralen

Hou jij ook zo van hortensia’s? Dan ben je niet alleen. Hortensia’s zijn één van de meest populaire planten in onze streken. Maar ze vragen wel een specifieke verzorging om in al hun glorie te groeien en bloeien. Een zure bodem bijvoorbeeld. 
Ontdek hoe je hortensia’s de ideale basis geeft om kleurrijk te stralen.

Hoe hortensia’s bemesten?

Net als azalea’s en rhododendrons houden hortensia’s van een zure bodem. Voor hun bemesting gebruik je dus best een aangepaste meststof die op deze specifieke behoefte is afgestemd. DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea is een zachtwerkende meststof die speciaal ontwikkeld werd voor deze plantengroep. Het kalium in deze meststof zorgt voor levendige bloemkleuren en dankzij extra magnesium en ijzer krijgen je hortensia’s gezonde en diepgroene bladeren.

Speciaal voor blauwe hortensia’s ontwikkelde DCM de DCM Blauwmaker Hortensia's - Aluin. Meer info over het blauwen van hortensia’s en het gebruik van deze meststof vind je  in het artikel : Het geheim van de blauwe hortensia: zo hou je hem prachtig blauw.

Speciale zorgen

Water geven

Hortensia’s zijn echte drinkebroers. Geef ze daarom voldoende water, liefst ter hoogte van de voet van de plant. Zo worden de bladeren en bloemen niet bij elke gietbeurt nat en is de kans dat schimmels je plant aantasten kleiner.

Snoeien

Hortensia’s bloeien op scheuten die het jaar voordien gevormd werden. Het insnoeien of wegsnoeien van takken betekent dus het wegknippen van de bloemen voor het volgende seizoen. Beperk de snoei van Hortensia’s dus best tot een lichte vormsnoei wanneer die echt noodzakelijk is. Wanneer je vindt dat de plant te omvangrijk wordt kan je enkele takken onderaan afknippen om de plant uit te dunnen.

Beschermen

Wanneer in een zacht voorjaar de bloemknoppen van de gewone hortensia’s (Hydrangea macrophylla) openschuiven zijn de bloemen zeer gevoelig voor vorst. Houd daarom enkele vellen vliesdoek bij de hand waarmee je de struiken afdekt wanneer vorst voorspeld wordt. Laat de verwelkte bloemen aan de struik en knip ze pas omstreeks half mei. Ze vormen een bescherming voor vorst en slagregen voor de zich ontluikende knoppen.

Lees ook:

Kort samengevat

Net als azalea’s en rhododendrons houden hortensia’s van een zure bodem. Voor hun bemesting gebruik je dus best een aangepaste meststof die op deze specifieke behoefte is afgestemd. DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea is een zachtwerkende meststof die speciaal ontwikkeld werd voor deze plantengroep.

Water geven, snoeien en tegen vorst beschermen met vliesdoek. 

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster