Aanleg

Rhododendrons en andere zuurminnende planten: zo laat je ze stralen!

Niet alle planten hebben dezelfde ‘smaak’. Sommige planten hebben het nu eenmaal liever zuur. Omwille van genetische eigenschappen en de bodemgesteldheid in hun gebieden van herkomst, is het wortelstelsel van zogenaamde zuurminnende planten van die aard dat het pas onder zure bodemomstandigheden voedingselementen optimaal kan opnemen. Dit verklaart waarom bijvoorbeeld azalea’s en rhododendrons niet in elke tuin even goed gedijen.
Hoe maak je het deze zuurminnende planten naar hun zin, van aanplant tot verzorging? 

De behoeften van zuurminnende planten

Zuurminnende planten zoals azalea, rhododendron, heide (Erica, Calluna), blauwe hortensia, skimmia, camellia, pieris, brem… vragen een luchtige, goed doorlatende en eerder zure grond (pH 4,5-5,5). Bij een te hoge pH zullen deze planten de nodige voedingselementen niet optimaal kunnen opnemen en zullen ze al vlug lichtgroene of zelfs gele bladeren vertonen door bijvoorbeeld ijzergebrek. Daarom is het erg belangrijk om ze in een bodem met een correcte pH aan te planten. Door de juiste bodemverbeteraar te gebruiken, kan je heel eenvoudig de ideale bodemcondities creëren.

Als verzurende bodemverbeteraar wordt vaak turf gebruikt. Het nadeel van turf is echter dat hij vrij snel verteert zodra hij in de grond gemengd is. DCM Vivimus® Heide, Rhodo & alle Zuurminnende Planten is een organische bodemverbeteraar die grof is van structuur en daardoor lang in de grond aanwezig blijft. Hij zorgt niet alleen voor een humusrijke, luchtige grond, maar dankzij zijn aangepaste zuurtegraad zorgt hij ook voor een optimale pH rond de wortels. Bovendien stimuleert hij het aanwezige bodemleven waardoor je zuurminnende planten beter zullen inwortelen.

Meststoffen voor zuurminnende planten

Bij een verkeerde pH van de grond vertonen zuurminnende planten vaak lichtgroene of zelfs gele bladeren door bijvoorbeeld ijzergebrek. Naast het corrigeren van de zuurtegraad kan ook een aangepaste bemesting met ijzer dit probleem helpen oplossen. DCM heeft voor de meest voorkomende zuurminnende planten speciale meststoffen ontwikkeld die aangepast zijn aan de specifieke behoeften van deze groep planten.

Tip

Voor een uitgebreidere lijst en meer info over zuurminnende en kalkminnende planten verwijzen wij u graag naar de rubriek “Elke plant heeft zo zijn lievelingsgrond”.

Voor meer informatie over een mooie, gezonde siertuin, lees ook: Zelf een mooie tuin aanleggen? Zo begin je eraan!

Kort samengevat

DCM Vivimus® Heide, Rhodo & alle Zuurminnende Planten is een organische bodemverbeteraar die grof is van structuur en daardoor lang in de grond aanwezig blijft. Hij zorgt niet alleen voor een humusrijke, luchtige grond, maar dankzij zijn aangepaste zuurtegraad zorgt hij ook voor een optimale pH rond de wortels.

DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea: dankzij de aangepaste samenstelling is deze meststof ideaal voor zuurminnende planten. Ze verzuurt de bodem lichtjes en bevordert een rustige groei en rijke bloei. De aanwezigheid van extra magnesium en ijzer zorgt bovendien voor glanzende, gezonde, diepgroene bladeren.

Zuurminnende planten hebben een hekel aan natte voeten. Geef daarom liever regelmatig kleine hoeveelheden water dan slechts nu en dan grote hoeveelheden. Ook een goede grondstructuur en drainage zijn belangrijk om wortelproblemen te voorkomen.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster