Behandelen

Wat doen tegen een heksenkring of een cirkel van paddenstoelen in je gazon?

Zie je een cirkel van paddenstoelen in je gazon of gewoon een gekleurde kring, dan heb je een heksenkring. Het begint met een klein kringetje van een paar centimeter, dat jaar na jaar vergroot en kan uitgroeien tot een cirkel van 5 tot 10 m groot. Rond de paddenstoelen groeit en kleurt het gras afwijkend en opvallend anders dan de rest van je gazon. Daardoor valt een heksenkring op.

Vooral een esthetisch probleem

Heksenkringen laten hun sporen na. Tussen en rond de paddenstoelen groeit het gras in de lente opvallend harder, en kleurt het donkerder groen. In de zomer kwijnt het gras op de cirkel dan weer weg, en kan het deels afsterven. De paddenstoelen zelf duiken bij vochtig weer op, vooral in de herfst. Een heksenkring is hardnekkig en blijft jarenlang in het gazon zitten.

De oorzaken van heksenkring in het gazon

Paddenstoelen komen overal in de natuur voor. Ze leven van organisch afval zoals dood hout, maairesten, bladeren, afgestorven wortels of andere plantenresten… . Sommige paddenstoelen zoals de weidekringzwam, groeien in een cirkel, een zogenaamde heksenkring, rond een grote, ondergrondse zwamvlok (mycelium). Heksenkringen kunnen in elk gazon en in elke grassoort opduiken. De reden is niet altijd duidelijk. Dat kan een slechte drainage van de bodem zijn waardoor het gras te lang nat blijft, een tekort aan voeding, of vilt. Maar net zo goed is er geen aanduidbare reden.

Hoe kun je een heksenkring voorkomen?

In een goed gevoed gazon, met geen tot nauwelijks vilt, waar het water ’s winters snel wegtrekt, is de kans op een heksenkring kleiner. Is een dicht geslempte bodem mogelijk de oorzaak, laat je gazon dan door een tuinaannemer professioneel verluchten. Probeer zeker viltvorming te voorkomen! Geef een aangepaste gazonmeststof, verrijkt met bacteriën zoals DCM Meststof Microgazon Plus of DCM Gazonvoeding All-In-One, die helpen organisch materiaal af te breken, en remmen viltvorming.

Tip

Paddenstoelen in nieuw gazon

Duiken er opvallend veel paddenstoelen op in je pas aangelegd gazon? Die vinden de vers aangevoerde bodemverbeteraar en voedingsstoffen geweldig! Die kleine paddenstoeltjes verdwijnen vanzelf zodra het kouder wordt.

Voor meer informatie over mogelijke gazonproblemen, lees ook: De meest voorkomende gazonproblemen, én hun oplossing

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen.

Kort samengevat

Heksenkringen zijn cirkels van paddenstoelen in het gazon. Het begint met een klein kringetje maar kan uitgroeien tot een cirkel van 5 tot 10 m groot.

Heksenkringen kunnen je gazon flink ontsieren. Op de cirkel kleurt en groeit het gras immers helemaal anders dan in de rest van je gazon. Een heksenkring kan jarenlang in je gazon blijven zitten.

In een goed gevoed gazon waar het water ’s winters snel wegtrekt, en met weinig vilt, is de kans op heksenkring kleiner. Probeer zeker viltvorming te voorkomen! Geef een aangepaste gazonmeststof zoals DCM Microgazon plus of DCM All-in-one, verrijkt met bacteriën, die organisch materiaal helpen verteren.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster