Onderhoud

Vilt in het gazon verwijderen

Vilt is een sponzige laag in je gazon, afkomstig van dood organisch materiaal zoals grasmaaisel, mos, resten van bladeren,…. Wanneer je over je gazon loopt, voelt het zacht verend aan, maar voor je gazon werkt zo’n viltlaag verstikkend. Doe je er niets aan, dan wordt de viltlaag alsmaar dikker, verschraalt je gazon en wordt het ontsierd door mos en gele, kale plekken.

Vilt ontstaat wanneer dood organisch materiaal in de toplaag van je gazon niet meer verteerd geraakt. Die omzetting gebeurt normaal vanzelf, door de aanwezige micro organismen, maar soms kunnen die hun werk niet goed doen. In een compacte of een slecht verluchte bodem, of wanneer de grond te lang te nat blijft, krijgt het microbieel leven niet genoeg zuurstof en valt de omzetting stil. De viltlaag ontwikkelt zich en wordt alleen maar dikker.

Een te dikke viltlaag verstikt je gras. Het belet dat het gras uitlopers vormt, wat onontbeerlijk is voor een sterke, dichte grasmat. Je gazon wordt kwetsbaarder voor intense betreding, en er verschijnen gele en kale plekken.

Vilt in je gazon? Doe de test!

Een dun laagje vilt kan geen kwaad voor jouw gazon, maar wanneer is te veel te veel? Ga, zonder druk uit te oefenen, met een hark over het gazon. Blijft er vilt aan de tanden van je hark hangen, dan is het tijd om in actie te treden. Doorgaans is dat zodra de viltlaag dikker is dan 1 cm.

Vilt verwijderen en voorkomen

Door je gazon te verticuteren, hark je de viltlaag uit, krijgt het gras weer licht en lucht en kunnen de graswortels weer ten volle water en voedingsstoffen opnemen. Verticuteren doe je in het voorjaar (maart of april) of de herfst (september-oktober), dan heeft je gras veel groeikracht, en kan het zich snel herpakken.

Vilt voorkom je door je gazon correct en regelmatig te bemesten. Organische meststof met nuttige bacteriën zoals DCM Meststof Microgazon Plus, versnelt de afbraak van grasmaaisel en ander plantaardig materiaal in het gras, en remt zo de viltontwikkeling af. Heb je een mulch- of robotmaaier? Geef dan aangepaste DCM Gazonmeststof Robot, zodat de maairesten zeker vlot verteerd geraken.

Een viltvrij gazon het hele jaar rond? Voeg in de winterperiode een kuur met DCM Gazonkalk toe aan je bemestingsschema. DCM Gazonkalk brengt niet alleen de zuurtegraad op peil, maar bevat net zoals DCM Meststof Microgazon Plus en DCM Gazonmeststof Robot ook toegevoegde bacteriën die inwerken op de viltlaag.

Voor meer informatie over mogelijke gazonproblemen, lees ook: De meest voorkomende gazonproblemen, én hun oplossing

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster