Behandelen

Aardrupsen in de tuin bestrijden

Vertoont jouw gazon hier en daar gele plekken? De kans is groot dat er aardrupsen aan het werk zijn. Aardrupsen zijn de rupsen van zogenaamde (groente-)uilen, een groep nachtvlinders (motten) die heel wat schade aan groenten en het gazon veroorzaakt. Aardrupsen lijken wat op emelten, de larve van de langpootmug. Ze hebben een gelijkaardige grijsbruine kleur en worden tot 5 cm lang. Typisch voor aardrupsen is dat ze zich oprollen wanneer je ze aanraakt, terwijl emelten nauwelijks reageren. Aardrupsen hebben kleine poten, emelten niet.

Hoe leven aardrupsen?

De nachtvlinders Groente-uilen leggen hun eitjes op de bladeren van sla, andijvie, spinazie… en in het gras. In het begin knagen de rupsen aan de bovengrondse delen van de planten, later leven ze onder de grond en vreten ze ’s nachts ook aan de wortels en wortelhals. Het resultaat is ’s ochtends overduidelijk, wanneer slakroppen er verwelkt bijliggen. Wanneer ze in grote getallen aanwezig zijn, laten aardrupsen gele plekken na in het gazon. Aardrupsen veroorzaken de meeste schade vanaf juli tot het einde van de winter.

Aardrupsen 100% natuurlijk bestrijden, met aaltjes

Aardrupsen bestrijd je op een 100% natuurlijke manier, met Aaltjes tegen koperworm (ritnaald), aardrupsen, rupsen en coloradokever of nematoden. Dat zijn minuscule wormpjes die je met water over jouw gazon verdeelt. De aaltjes gaan op zoek naar de larven in de grond, dringen hun lichaam binnen, verdoven en doden ze, en voeden zich met de resten. De aaltjes zelf zijn onschadelijk voor planten en andere dieren.

Hoe aardrupsen voorkomen?

In elke tuin kunnen aardrupsen voorkomen. De kans is het grootst op terreinen waar de grond ’s zomers niet bewerkt wordt, braakliggende percelen of tuinen met veel onkruid. Regelmatig wieden, helpt om aardrupsen te voorkomen.

Voor meer informatie over mogelijke gazonproblemen, lees ook: De meest voorkomende gazonproblemen, én hun oplossing

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster