Onderhoud Behandelen

De meest voorkomende gazonproblemen, én hun oplossing

Een egaal groene grasmat, dat is de droom van elke gazonliefhebber. Maar hoe goed je je gazon ook onderhoudt, soms gaat het mis. Larven die aan de graswortels knagen, schimmels die opduiken, vilt, mos, mieren, mollen… Dan komt het er op aan om zo snel mogelijk de juiste oorzaak te vinden, en actie te ondernemen. Dit zijn de meest voorkomende gazonproblemen, én hun oplossing.

Aardrupsen

Vertoont jouw gazon hier en daar gele plekken? De kans is groot dat er aardrupsen aan het werk zijn. Aardrupsen zijn de rupsen van nachtvlinders. Ze hebben een grijsbruine kleur en worden tot 5 cm lang. De larven knagen aan de bovengrondse én ondergrondse delen van gras, maar ook in de moestuin aan sla, andijvie, spinazie… Ze zijn actief vanaf juli tot het einde van de winter.

> Lees meer

Emelten

Zie je bij valavond langpootmuggen in je tuin? En vertoont jouw gazon kale en gele plekken? Dan is het opletten geblazen. De kans is groot dat er onder de grond emelten aan de graswortels knagen. Emelten zijn de larven van de langpootmug. Ze zijn grijsbruin van kleur, tot 4 cm lang, en hun kop en uiteinde zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.

De beste periode om emelten te bestrijden is wanneer ze nog klein zijn. Dat is in het najaar (september-oktober). In het geval van een tweede ei-leg bij de koollangpootmug, ook in het voorjaar (half april-juni).

> Lees meer

Engerlingen

Verschijnen er opeens kale plekken in je gazon, en lijken de zoden los te liggen? Zitten er opvallend meer vogels, intensief in de grasmat te pikken? De kans is groot dat het probleem dieper zit, en dat er vraatzuchtige larven aan de graswortels knagen. Graaf een zode los. Vind je lange, opgekrulde larven met een dik, roomkleurig lijf en een bruine kop, dan heb je te maken met engerlingen. Laat ze je gazon niet vernielen! De ideale periode om ze te bestrijden is van augustus tot half oktober.

> Lees meer

Geel gras

Gras vergeelt door droogte, te natte omstandigheden, mos en vilt of door een gebrek aan kalk. Maar de meest voorkomende oorzaak van geel gras is een gebrek aan voedingsstoffen na de winter. De graswortels verliezen hun groeikracht en kleur, door een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Het gazon ligt er over de hele lijn bleek bij, en groeit nauwelijks. Geel gras voorkom je door het correct te voeden, in drie beurten, met een aangepaste gazonmeststof: in de lente, de zomer en bij het begin van de herfst.

> Lees meer

Heksenkringen

Zie je een cirkel van paddenstoelen in je gazon of gewoon een gekleurde kring, dan heb je een heksenkring. Het begint met een klein kringetje van een paar centimeter, dat jaar na jaar vergroot. Rond de paddenstoelen groeit en kleurt het gras afwijkend en opvallend anders dan de rest van je gazon. Daardoor valt een heksenkring extra hard op. Een dicht geslempte bodem is mogelijk de oorzaak. Probeer viltvorming te voorkomen, en geef een aangepaste gazonmeststof, verrijkt met bacteriën, die organisch materiaal helpen verteren.

> Lees meer

Mieren

Van een paar mieren heeft niemand last, maar wanneer ze in huis komen of zich onder je terras nestelen, wordt het wel vervelend. De kolonie wordt alsmaar groter en de vlijtige werkmieren vinden binnen de kortste keren hun weg naar de zoetigheden in huis. Ze wroeten de klinkers en tegels van je terras los, en hun nesten berokkenen schade aan het gazon, in bloembakken en borders. Bestrijd mieren tijdig, voor de plaag zich uitbreidt!

> Lees meer

Mollen

Ziet je gazon eruit als een maanlandschap met bulten in het gras, en kale plekken tot gevolg? Dan zit je met mollen. Tijdens het graven van hun gangenstelsel duwen ze af en toe de aarde omhoog, om meer ruimte te hebben om verder te graven. Zo krijg je molshopen. De gangen zorgen voor verzakkingen. Mollen zijn vooral in het vroege voorjaar en het najaar actief. Gelukkig kan je ze efficiënt en natuurvriendelijk verjagen met geuren.

> Lees meer

Mos

Heeft er zich mos in je gazon genesteld? Mos groeit het gemakkelijkst in een gazon in de schaduw, waar het lang nat blijft, op een zure bodem of in een ondervoed gazon. Je gazon ontmossen kan perfect op een milieuvriendelijke manier. De beste periode is de winter en de vroege lente.

> Lees meer

Onkruid

Voorkomen is beter dan genezen, als het op onkruid aankomt. Regel nummer één: houd je gras goed gevoed. In een gazon in topconditie hebben onkruiden maar heel weinig ruimte om zich te ontwikkelen, en verliezen ze vaak de strijd met de sterke grassprieten. De beste manier om onkruid te voorkomen, is dus om je grasmat regelmatig te bemesten. Geef je gazon drie keer per jaar, in maart, juni en september, meststoffen. In een ondervoed en verzwakt gazon, maakt onkruid zoveel meer kans.

> Lees meer

Rooddraad

Rooddraad herken je aan de rode schimmeldraden en de rode tot gele plekken in het gazon. Het begint met kleine, onregelmatige, geelbruine plekken van 2 tot 5 cm groot, daarna komen rode schimmeldraden tevoorschijn. De plekken groeien uit tot 15 à 20 cm diameter. De schimmeldraden lijken net rode grassprieten. Maar wanneer je ze in detail bekijkt, herken je er een typische vertakte, gevorkte vorm in, net een mini-gewei. Rond de schimmeldraden kleurt het gras geel. Rooddraad kan tijdens het hele groeiseizoen voorkomen. De voornaamste oorzaak van rooddraad is een tekort aan voeding. Bemest je gazon meteen, zodra je rooddraad opmerkt.

> Lees meer

Sneeuwschimmel

Sneeuwschimmel is makkelijk ter herkennen aan het wit, sneeuwachtig pluis in het gras. Het begint met gele plekken van 4 tot 6 cm, die zich stelselmatig uitbreiden tot een diameter van 30 cm. Het wit pluis ontwikkelt zich vanaf het midden van de plek. Vaak hebben de geeloranje vlekken een donkerbruine, of net een pluizige, wattige rand. Sneeuwschimmel groeit goed bij koude temperaturen en bij hoge luchtvochtigheid of mist. In zo’n omstandigheden blijft het gazon nat, en kan de schimmel het gras aantasten. Bemest je gazon regelmatig en met de juiste meststoffen, in drie beurten over het groeiseizoen verspreid. Blijft het water vaak ’s winters op je gazon staan, verlucht het dan.

> Lees meer

Vilt

Vilt is een sponzige laag in je gazon, afkomstig van dood organisch materiaal zoals grasmaaisel, mos, resten van bladeren,…. Wanneer je over je gazon loopt, voelt het zacht verend aan, maar voor je gazon werkt zo’n viltlaag verstikkend. Doe je er niets aan, dan wordt de viltlaag alsmaar dikker, verschraalt je gazon en wordt het ontsierd door mos en gele, kale plekken. Vilt verwijder je door je gazon te verticuteren. Het voorjaar (maart of april) en de herfst (september) zijn de beste momenten. Vilt voorkom je door je gazon correct en regelmatig te bemesten, met aangepaste meststoffen.

> Lees meer

Zwarte algen

Verschijnen er her en der zwarte plekken van 5 tot 10 cm groot in je gazon? Van op een afstand lijkt het wel een plukje zwart mos, of een hoopje donkere aarde die mieren soms omwoelen. Als je de algen aanraakt, voelen ze soms slijmerig en vettig aan. Je kunt ze van het gras plukken, daaronder zit vergeeld gras. Zwarte algen ontwikkelen zich vooral bij fris, nat en vochtig weer, en op gazons waar het water niet snel wegtrekt. De gevaarlijkste periode waarin zwarte algen zich ontwikkelen is van september tot maart. Verlucht je gazon, en bemest regelmatig met aangepaste meststoffen.

> Lees meer

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster