Behandelen

Emelten op een natuurlijke manier bestrijden

Zie je bij valavond langpootmuggen in je tuin? Dan is het opletten geblazen. Hun larven, emelten, kunnen namelijk een grote ravage aanrichten in je tuin. Emelten zitten verspreid over je gazon en vreten zich vol met de wortels van het gras. Dat geeft snel kale en gele plekken in het gras. Allerlei vogels waaronder kraaien, kauwen, spreeuwen, groene spechten… zijn dol op de larven, en pikken dan intensief in het gazon. Daardoor ziet jouw gazon er nog erbarmelijker uit. Gelukkig kan je de boosdoeners bestrijden, met de hulp van de natuur.

Wat zijn emelten?

Emelten zijn de larven van de langpootmug. Ze zijn bruingrijs van kleur, tot 4 cm lang en hebben geen poten. Hun kop en uiteinde zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Je vindt ze 2 à 3 cm diep in het gras. Daar knabbelen ze aan de wortels van het gazon, met lelijke kale plekken tot gevolg. Verwar emelten niet met engerlingen. Die zijn wit van kleur, met een oranjebruine kop en 3 paar poten.

Hoe emelten bestrijden?

Emelten bestrijd je op een 100% natuurlijke manier, met Aaltjes tegen emelten en trips of nematoden. Dat zijn minuscule wormpjes die je met water over jouw gazon verdeelt. De aaltjes gaan op zoek naar de larven in de grond, dringen hun lichaam binnen, verdoven en doden ze, en voeden zich met de resten. De aaltjes zelf zijn onschadelijk voor planten en andere dieren. Je bestelt de aaltjes online, mengt ze onder water en besproeit er jouw gazon mee. De aaltjes doen de rest.

Wanneer de aaltjes toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                         

toepassingsperiode  ideale toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Bestel aaltjes

De levenscyclus van de langpootmug

De meest voorkomende langpootmug bij ons is de weidelangpootmug (Tipula paludosa), met opvallend lange poten, zoals de naam suggereert, en twee vleugels. Ze legt haar eitjes in het gras, tussen half augustus en begin oktober. De jonge larven overwinteren onder de grond en voeden zich met de wortels van het gras. Op dat moment berokkenen ze nog maar weinig last. In de lente groeien de emelten echter uit tot grote larven; vanaf april veroorzaken ze de meeste vraatschade in jouw gazon.

Emelten of engerlingen?

Emelten

Engerlingen

Niet alleen emelten zijn dol op de wortels van gras, er kunnen ook andere larven in het gazon aan het werk zijn, zoals engerlingen. Engerlingen zijn de larven van bladsprietkevers, en zien er helemaal anders uit. Ze zijn wit van kleur, dikker en gekromd, met een oranjebruine kop en drie paar poten. Om de larven efficiënt te bestrijden, moet je eerst weten of het om emelten of engerlingen gaat.

Emelten herkennen? Doe de test

Graaf met een spade in een kale of gele grasplek. Je vindt de larven op ongeveer 2 à 3 cm diepte. Of leg een vel zwarte plastiek op een kale plek. De larven komen ’s nachts naar boven, en blijven ’s ochtends onder de donkere, vochtige plastiek zitten. Draai het vel om, en identificeer de larven. Gaat het om engerlingen? Engerlingen in gazon bestrijden, met respect voor de natuur

Tip

Blijven er gaten in je gazon achter? Herstel die dan zo snel mogelijk, met DCM Graszaad Plus Herstel, voor er zich onkruid op die plekken nestelt. Maak de ondergrond los met een hark en werk eventuele oneffenheden eerst weg met DCM Vivimus® Gazon. Is het een grote plek, strooi dan DCM Meststof Aanleg Gazon uit, voor een eerste basisvoeding. Na enkele weken geniet je alweer van een dicht, donkergroen gazon.

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen

Kort samengevat

Emelten zijn de larven van de langpootmug. Ze zijn grijsbruin van kleur, tot 4 cm lang, hebben geen poten, en hun kop en uiteinde zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Emelten bestrijd je op een 100% natuurlijke manier, met insectendodende aaltjes of nematoden. Dit zijn minuscule wormpjes die je met water over jouw gazon verdeelt.

De beste periode om emelten te bestrijden is het voorjaar, van april tot juni en in het najaar, in september en oktober. De bodemtemperatuur moet meer dan 13 graden zijn.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster