Engerlingen bestrijden
Behandelen

Engerlingen effectief bestrijden, met respect voor de natuur

Verschijnen er opeens kale plekken in je gazon, en lijken de zoden los te liggen? Zitten er opvallend meer vogels op je gazon, intensief in de grasmat te pikken, terwijl er aan de oppervlakte niets te zien valt? De kans is groot dat het probleem dieper zit, en dat vraatzuchtige larven aan de graswortels knagen. Laat ze je gazon niet vernielen!

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn de larven van bladsprietkevers, zoals de rozenkever, junikever of meikever. De kevers doen, op wat geknabbel aan blaadjes na, weinig kwaad in je tuin. Het zijn hun larven waar je beducht moet voor zijn. Die kunnen op één seizoen je hele gazon vernielen. Om het jaar erna weer terug te komen. Ze leven immers tot twee jaar in de grond, en doen zich al die tijd tegoed aan de graswortels. Grijp dus snel in! Gelukkig kan dat op een duurzame manier, Aaltjes tegen engerlingen in gazon.

Engerlingen herkennen? Doe de test.

Graaf met een spade onder je gazon, tussen de losliggende zoden, en kijk welke larven je vindt. Engerlingen herken je aan hun dik, roomkleurig, opgekruld lijf, drie paar poten en een bruine kop met kaken. Een larve kan tot 4 cm lang zijn.

Verwar engerlingen niet met emelten, die zijn dunner, bruingrijs en niet gekromd. Ze hebben geen poten en hun kop en staart zijn moeilijk te onderscheiden.

Engerlingen effectief bestrijden met aaltjes

Engerlingen bestrijd je op een 100% natuurlijke manier, met de Aaltjes tegen engerlingen in gazon. Deze specifieke aaltjes (Heterorhabditis bacteriophora) gaan op zoek naar de engerlingen onder het gras, dringen hun lichaam binnen, verdoven en doden ze, en voeden zich met de resten. Je koopt de aaltjes online of je koopt een prepaid box in het tuincenter, meng ze met water en besproeit er je gazon mee. De aaltjes doen de rest. De larven manueel uitgraven, heeft geen zin. Je maakt niet alleen je gazon nog meer kapot, het zijn er ook gewoon te veel om de plaag onder controle te krijgen.

Wanneer engerlingen bestrijden en de aaltjes toepassen?

Engerlingen zijn vooral actief tussen mei en half oktober, de beste toepassingsperiode voor de aaltjes. De bodemtemperatuur dient wel 12° C te zijn.

J F M A M J J A S O N D
                         

toepassingsperiode ideale toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Bestel aaltjes

Tip

Hebben de engerlingen zich reeds een weg door je gazon gevreten? Geen paniek! Herstel de kale plekken in je gazon snel en langdurig.

Gebrekkig onderhoud en droogte maken gazons meer vatbaar voor een engerlingenplaag. Met ons handig bemestingsschema, onderhoud je je gazon het hele jaar rond. Zo verklein je de kans op kale plekken, mosvorming en ook larven.

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Kort samengevat

Verschijnen er opeens kale plekken in je gazon, en lijken de zoden los te liggen? Zitten er opvallend meer vogels, intensief in de grasmat te pikken? Graaf een zode los. Vind je lange, opgekrulde larven met een dik, roomkleurig lijf, drie paar poten en een bruine kop met kaken, dan heb je te maken met engerlingen.

Engerlingen bestrijd je op een natuurlijke manier, met DCM Aaltjes tegen engerlingen in gazon. Je begiet er je gazon mee. De aaltjes dringen de engerlingen binnen, verdoven en doden ze, en voeden zich met de resten.

DCM Aaltjes tegen engerlingen in gazon kan je toepassen van mei tot half oktober. De meest geschikte periode is tussen augustus en half oktober.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Schrijf je nu in