Behandelen

Moestuinier, let op voor je prei!

Prei kreeg het de laatste tijd flink te verduren. Veel moestuiniers ondervonden al last van de preimot, de preivlieg en trips. Nu heeft ook de preimineervlieg het op onze geliefde Vlaamse groente gemunt. Snel ingrijpen, is de boodschap.

De preimineervlieg en preimot, hardnekkige beestjes

Preimineervlieg

Zoals de naam doet vermoeden, ‘mineert’ de preimineervlieg de bladeren van de prei. Dat doet de preimot ook, maar die beperkt zich vooral tot de groene delen. De mineervlieg legt haar eitjes echter in de schede van de bladeren, waarna de larven zich een weg door het wit van de prei vreten. En laat dat nu net het lekkerste stukje van de prei zijn! Op het eerste zicht lijkt er niets mis met de preiplanten, maar wanneer je ze oogst en schoonmaakt, komen er lelijke gangen tevoorschijn. Vaak blijft er nog maar weinig eetbaars voor jezelf over. In die gangen zitten kleine, bruine ‘kevertjes’. Dat zijn echter geen kevers, maar de poppen van de mineervlieg, die straks een nieuwe generatie vliegen genereren.

Preimot

De preimot zie je zelden, ze is maar 1 cm groot. Haar larven daarentegen… die herken je aan hun geelgroene kleur en geelbruine kop. Ze vreten niet enkel aan groene delen van prei, maar ook aan uien, look en sjalot!

 

Hoe de preimineervlieg en preimot bestrijden?

Met DCM Boomerang® Garden - Moestuin roep je in één keer de preimineervlieg, de preimot, de preivlieg (of uienvlieg) én trips een halt toe. Behandel op tijd! Wacht zeker niet tot je een aangetaste prei ontdekt, de kans is groot dat er ondertussen nog veel meer preien op je bedje aangevreten zijn.

DCM Boomerang® Garden - Moestuin is geschikt voor de biotuin.

Wanneer toepassen?

Wees alert voor schade en grijp in bij de eerste waarneming:

  • Preimineervlieg: gangen in de witte plantdelen (vaak pas bij de oogst zichtbaar)
  • Preimot: gangen in de groene plantdelen
  • Trips: zilverkleurige vlekken op de bladeren
  • Preivlieg: vergeling of verwelking van de jonge preibladeren

Bij aantasting door de preimineervlieg ontdek je de schade pas in een laat stadium, vaak bij de oogst. Kreeg je het afgelopen jaar te kampen met de preimineervlieg, dan mag je er bijna zeker van zijn dat je ook dit seizoen schade zult ondervinden. De poppen overwinteren immers grotendeels in de grond, en in achtergelaten winterpreien in de moestuin. Behandel zomerprei vanaf half april, winterprei vanaf eind augustus. Herhalen kan nodig zijn. 

Tips om je prei te beschermen tegen ongewenste gasten

  • Vooral winterprei is gevoelig voor de preimineervlieg. Zomerprei heeft er minder onder te lijden.
  • Doe aan vruchtafwisseling. Volg je teeltplan, en plant prei elk jaar op een ander bedje.
  • Kweek prei onder insectengaas of vliesdoek, daarmee scherm je de planten af van heel wat plaag- en vraatinsecten, en hoef je vaak niet meer te behandelen.
  • Gooi aangetast loof en resten van prei niet op de composthoop, doe ze in de GFT-bak. 
  • Strooi lavameel over je prei, als fysische barrière. Die extra silicium doet prei bovendien goed. 
  • Heb je kippen? Laat ze ’s winters los in de moestuin. Ze zullen er met plezier eitjes, larven, rupsen en overwinterende insecten smullen, én ze houden je moestuin ook nog eens onkruidvrij.

Kort samengevat

De larven van de preimot vreten vooral aan het groen van de prei, die van de preimineervlieg aan het wit. Vaak blijft er nog maar weinig eetbaars voor jezelf over.

DCM Boomerang® Garden – Moestuin bestrijdt de preimineervlieg, de preimot, de preivlieg én trips, en is geschikt voor de biotuin.

Had je vorig jaar vraatschade, dan is de kans heel groot dat je er ook dit seizoen last van ondervindt. Behandel van zodra je schade waarneemt. Wanneer je vorige jaren schade had van de preimineervlieg is het aangeraden om zomerprei vanaf half april met DCM Boomerang® Garden – Moestuin te behandelen, winterprei vanaf eind augustus.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster