De preimineervlieg en preimot, hardnekkige beestjes
Zoals de naam doet vermoeden, ‘mineert’ de preimineervlieg de bladeren van de prei. Dat doet de preimot ook, maar die beperkt zich vooral tot de groene delen. De mineervlieg legt haar eitjes echter in de schede van de bladeren, waarna de larven zich een weg door het wit van de prei vreten. En laat dat nu net het lekkerste stukje van de prei zijn! Op het eerste zicht lijkt er niets mis met de preiplanten, maar wanneer je ze oogst en schoonmaakt, komen er lelijke gangen tevoorschijn. Vaak blijft er nog maar weinig eetbaars voor jezelf over. In die gangen zitten kleine, bruine ‘kevertjes’. Dat zijn echter geen kevers, maar de poppen van de mineervlieg, die straks een nieuwe generatie vliegen genereren.
De preimot zie je zelden, ze is maar 1 cm groot. Haar larven daarentegen… die herken je aan hun geelgroene kleur en geelbruine kop. Ze vreten niet enkel aan groene delen van prei, maar ook aan uien, look en sjalot!
Hoe de preimineervlieg en preimot bestrijden?
Met DCM Boomerang® Garden - Moestuin roep je in één keer de preimineervlieg, de preimot, de preivlieg (of uienvlieg) én trips een halt toe. Behandel op tijd! Wacht zeker niet tot je een aangetaste prei ontdekt, de kans is groot dat er ondertussen nog veel meer preien op je bedje aangevreten zijn.
DCM Boomerang® Garden - Moestuin is geschikt voor de biotuin.
Wanneer toepassen?
Wees alert voor schade en grijp in bij de eerste waarneming:
Preimineervlieg: gangen in de witte plantdelen (vaak pas bij de oogst zichtbaar)
Preimot: gangen in de groene plantdelen
Trips: zilverkleurige vlekken op de bladeren
Preivlieg: vergeling of verwelking van de jonge preibladeren
Bij aantasting door de preimineervlieg ontdek je de schade pas in een laat stadium, vaak bij de oogst. Kreeg je het afgelopen jaar te kampen met de preimineervlieg, dan mag je er bijna zeker van zijn dat je ook dit seizoen schade zult ondervinden. De poppen overwinteren immers grotendeels in de grond, en in achtergelaten winterpreien in de moestuin. Behandel zomerprei vanaf half april, winterprei vanaf eind augustus. Herhalen kan nodig zijn.