Behandelen

Wees de koolvlieg te slim af!

Kolen kweken, is niet altijd evident. Ze hebben veel voeding en kalk nodig, zijn gevoelig voor knolvoet, én worden belaagd door slakken, koolvliegen en koolwitjes. Hoe kweek je toch succesvol kolen? En hoe ben je de vraatzuchtige koolvlieg te slim af?

Wie kolen kweekt, heeft bijna zeker al eens de koolvlieg op bezoek gehad. Wanneer de larven aan je kolen knagen, is je oogst om zeep. Bloemkool, broccoli, savooi, witte kool, spitskool, spruiten… moeten er allemaal aan geloven.

Hoe herken je de larven van de koolvlieg?

De koolvlieg ziet er uit als een vrij standaard klein vliegje, en valt nauwelijks op in de moestuin. Zodra de bodemtemperatuur rond 15°C schommelt, vanaf half april, vliegt de koolvlieg uit. 3 tot 5 weken lang legt ze groepjes eitjes aan de voet (wortelhals) van jouw kolen af, in totaal tot wel 100 stuks. Die ontwikkelen zich tot witte, glimmende, tot 1 cm lange larven. Koolvliegen leggen tot wel drie keer per jaar eitjes, en vormen dus bijna het hele moestuinseizoen een bedreiging!

Welke schade veroorzaakt de koolvlieg?

De koolvlieg zelf richt geen schade aan, haar larven des te meer. Die voeden zich met de wortelhals en de wortels van jouw kolen. Eerst verkleuren de bladeren blauwgrijs (‘loodachtig’), al snel verwelken de planten en sterven ze af. Hoe droger het weer, hoe sneller de kolen wegkwijnen. Let op, de larven lusten nog meer groenten uit de Brassicacea-familie, zoals rammenas, paksoi en radijs!

Tip

Koolvlieg of koolwitje op je kolen? Het verschil is duidelijk! De larven van de koolvlieg knagen aan de wortelhals en wortels, waardoor de planten afsterven. De rupsen van het koolwitje leven van de bladeren, en vreten in een mum van tijd je planten kaal.

Hoe schade door de koolvlieg voorkomen?

  • Kweek kolen onder insectengaas, zo kunnen de koolvlieg en het koolwitje er niet bij
  • Dek de wortelhals af met een koolkraag
  • Plant bloemen met sterke geuren tussen je kolen zoals goudsbloem en stinkertjes (Tagetes), dat misleidt de koolvlieg
  • Laat de kippen ‘s winters in de moestuin, die smullen de eitjes, larven en rupsen op.
  • Plant kolen elk jaar op een ander bed, zo vermijd je knolvoet.

Lees ook: Kolen planten en knolvoet voorkomen

Hoe de koolvlieg bestrijden?

DCM Boomerang® Garden - Moestuin bestrijdt op een milieubewuste manier de larven van de koolvlieg. Verdun en giet aan bij de voet van je koolplanten. Zo wordt DCM Boomerang® Garden - Moestuin door de wortels opgenomen zodat zowel de wortels als de plantvoet beschermd zijn gedurende ongeveer 1 maand. Behandel je kolen bij de minste bladverkleuring of verwelking.

Wanneer je kolen behandelen?

Kleurt een kool grijsblauw en beginnen de bladeren te verwelken, giet de voet dan onmiddellijk aan met DCM Boomerang® Garden - Moestuin. De koolvlieg is bijna het hele moestuinseizoen actief! Wees alert vanaf half april, tot en met oktober.

Kort samengevat

De koolvlieg zelf berokkent geen schade, het zijn haar larven die aan de wortels en de wortelhals van je kolen knagen. Je kolen verwelken snel en sterven af.

DCM Boomerang Garden bestrijdt op een milieubewustemanier de larven van de koolvlieg. Het middel blijft gedurende ongeveer 1 maand werkzaam wanneer je het aangiet aan de voet van je koolplanten.

Kleurt een kool grijsblauw en beginnen de bladeren te verwelken, giet de voet dan onmiddellijk aan met DCM. De koolvlieg is bijna het hele moestuinseizoen actief!

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster