Onderhoud

Zo help je je tuin de droogte door

Een paar weken geen regen, en veel zon er bovenop? Dat is helaas geen goed nieuws voor je planten. Ze lijden onder de verdamping en drogen langzaam uit. Hoe help je je tuin die lastige periode door? En hoe wapen je hem tegen nog zo’n droogte?

Houd de bodem bedekt

Hoe red je je tuin in tijden van droogte? Door de bodem maximaal te bedekken! Kale grond droogt de bodem en de plantenwortels immers in een mum van tijd uit. Leg grove sierschors, dennenschors of kokosschors tussen je struiken en onder bomen, en fijne sierschors of vlaskorrels tussen je sierplanten. Strooi 2 à 3 cm compost en grasmaaisel tussen de groenten. Lees meer over de voordelen van een bedekte bodem

Geef slim (maar zuinig!) water

Droog weer vraagt om veel water, maar water is een schaars goed. Begiet zo slim mogelijk! Maak een geultje rond jonge bomen en struiken, zodat het water niet alle kanten op loopt, en begiet langzaam en overvloedig. Reken op twee à drie emmers per plant. Doe het elke keer wanneer de bladeren 's morgens nog slap hangen.

Knip wegkwijnende vaste planten tot op tien centimeter van de grond af, zo spaart je plant veel energie en water. Leg een druppelslang langs de meest kwetsbare planten, en in je bloempotten, dat is de meest zuinige en efficiënte manier om water te geven.

Uit de zon

Verhuis je terrasplanten tijdelijk naar een schaduwrijke hoek van je terras, daar drogen ze veel minder snel uit dan in volle zon. Strooi bovenop de potgrond cacaodoppen, fijne sierschors of hydrokorrels tegen de verdamping. Meng vloeibare voeding door het gietwater, dat geeft je planten extra energie om zich tegen de droogte te wapenen.

Tip

Zet schaaltjes water op rustige plekjes, egels, vogels, padden, hommels en vlinders zullen je dankbaar zijn.

Je gazon? Maai hoger (en slimmer).

Hoe langer de grassprieten, hoe minder je gazon te lijden heeft onder hitte en verdamping. Wordt er een droogte voorspeld, maai dan preventief op de hoogste stand, dat is zes à zeven cm. Heb je een robot- of mulchmaaier? De grassnippers die op het gazon blijven liggen, zorgen voor een extra bescherming tegen verdamping. Stop met maaien als er een langere droogte aangekondigd is. Alles wat je moet weten over gras maaien lees je in dit artikel.

Doe dit vooral niet!

 • Snoei geen hagen of struiken, je planten hebben al hun bladeren en energie nodig om zich tegen de zon en droogte te beschermen.
 • Strooi geen mest, je planten kunnen de mestkorrels toch niet opnemen. Vloeibare voeding kan wel.
 • Wacht met planten en verplanten.

Wapen je tuin tegen nog zo’n droogte

Kijk vooruit, en bereid je tuin voor op een volgende droogte. Zo maak je hem een pak weerbaarder:

Kort samengevat

 • Bedek kale grond zo voorkom je uitdroging van de bodem en de plantenwortels.
 • Geef slim water! Maak een geultje rond planten en struiken zodat het water niet alle kanten op loopt. Begiet overvloedig telkens de bladeren in de ochtend slap hangen. Gebruik een druppelslang bij kwetsbare planten en in bloempotten, dat is de zuinigste en meest efficiënte manier van water geven.
 • Verplaats terrasplanten naar schaduwrijke plekken en gebruik afdekmateriaal zoals sierschors of cacaodoppen tegen verdamping.
 • Maai je gazon op de hoogste stand, dat is op 6 à 7 cm. Stop met maaien bij een langere periode van droogte.

 • Vervang waterbehoevende planten door droogtebestendige varianten.
 • Creëer meer schaduw met een boom in je tuin.
 • Hoe meer laagjes groen, hoe beter je tuin gewapend is tegen de droogte.
 • Zet klimplanten tegen je gevel of tuinmuur, ze brengen verkoeling.
 • Leg een wadi of buienborder aan om regenwater op te vangen. 
 • Geef je gazon op tijd, voor de zomer, de nodige meststoffen.

 • Snoei geen hagen of struiken.
 • Strooi geen mestkorrels, vloeibare voeding kan wel.
 • Wacht met planten en verplanten.

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster