Onderhoud

Help, mijn tuin verzuipt!

Het blijft maar regenen en regenen… Heb je ook het gevoel dat je tuin stilaan aan het verzuipen is? De grond voelt sompig aan, plassen willen maar niet wegtrekken, en de moestuin lijkt wel een modderbad. Je zou voor minder moedeloos worden. Kun je dan helemaal niets ondernemen? Gelukkig wel.

Laten we beginnen met het goede nieuws: alle regen die valt, vormt een prachtige waterreserve. Al is uit de tuin blijven, nu wel de boodschap. De bodem is oververzadigd, en het water heeft tijd nodig om in de diepere lagen te sijpelen. Loop nu niet op je gazon of op de aarde, blijf op de paden.

Wacht met planten

Had je bomen, struiken of hagen besteld om te planten? Controleer eerst de bodem! Op zand of leem zal planten wel lukken, maar kleigrond is nu veel te zwaar en te nat; daar wacht je beter nog even. Kuil je planten met blote wortel voorlopig in op een moestuinbedje. Laat ze niet open en bloot liggen, die kwetsbare worteltjes drogen in een mum van tijd uit.

Vermijd zeker zware (graaf)machines, die belasten de doornatte bodem en halen de structuur van de grond helemaal overhoop. De schade die je veroorzaakt kan grote gevolgen hebben: het duurt vaak jaren voor bodemverdichting weer hersteld is.

Grote plassen? Check de bodem.

Blijven er op bepaalde plekken plassen staan? De regen heeft een belangrijke signaalfunctie! Plassen wijzen immers op een slechte drainage. Staan planten met hun wortels te lang in het water, dan rotten ze. Markeer de plek en maak de bodem, zodra die helemaal opgedroogd is, daar goed los. Meng DCM Kleigrondverbeteraar Lava onder zware grond, om de drainage te verbeteren. Voeg vanaf februari DCM Bodemactivator toe, die brengt de uitgeputte bodem weer in evenwicht, verhoogt de vruchtbaarheid, en zorgt voor een rijk en divers bodemleven. Net op tijd voor het nieuwe (moes)tuinseizoen.

Kalk is dol op nat

Er is ook goed nieuws! Deze kletsnatte periode is namelijk ideaal om kalk te strooien. De regen doet de kalk snel in de bodem oplossen, en maakt dat de zuurtegraad weer helemaal op peil is. Let op, niet elk gazon of elke tuin heeft kalk nodig. Doe eerst een bodemtest met de DCM Bodemanalyse Testkit. Bekalk alleen wanneer je bodem te zuur is.

Tip

Liggen er bladeren op je gazon? Ruim ze zo snel mogelijk op, voor het gras eronder verstikt. In de borders laat je ze liggen, ze verteren er tot kostbare humus voor je planten.

Kort samengevat

Blijf bij een aanhoudende periode van regen zoveel mogelijk uit je tuin. Wandel je er toch door, ga dan op de paden en vermijd het lopen op de blote grond of het gazon. Wacht nog even met aanplanten als de grond te nat en te zwaar is. Gebruik geen zware machines, ze veroorzaken nu grote schade. Markeer de plaatsen in de tuin waar grote plassen staan en verbeter er de drainage zodra de grond weer is opgedroogd.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster