Kweek je eigen groenten

Je eigen groenten kweken? Top voor het milieu.

Je eigen groenten kweken geeft niet alleen ontzettend veel voldoening, je doet er ook het milieu een groot plezier mee. Er komen geen grote machines aan te pas, geen transportvervuiling, verpakkingsafval en koeling. En je kunt helemaal biologisch kweken.

 

Groenten kweken mag nu wel hip klinken, onze voorouders deden het ons al lang voor, uit spaarzaamheid; niets zo goedkoop als uit eigen moestuin te eten. En uit pure noodzaak, om de winter door te komen, met bewaargroenten als aardappelen, uien, wortelen en prei en massa’s ingemaakt zomerlekkers. Vandaag blijken de voordelen van een moestuin nog veel groter! Door je eigen groenten te kweken, vermijd je transport, verpakking en koeling, en zware machines, die het kostbare bodemleven platdrukken. Beter voor het klimaat én het milieu. Je kweekt biologisch, met aandacht voor de natuur en de bodem. Zaai je oude rassen, dan help je die mee in stand te houden, en dat komt de biodiversiteit dan weer ten goede. Je verspilt minder. Je weet immers hoeveel moeite het je gekost heeft, om die groente te kweken. Zoveel uren van liefde en toewijding, die laat je niet gauw verloren gaan.

STAPPENPLAN

Zo begin je met een moestuin
  1. Kies de juiste plek. Een moestuin heeft minstens zes 6 uur zon nodig. Hoe meer zon, hoe makkelijker je groenten groeien, en hoe lekkerder de smaak.
  2. Check de bodem. De bodem van je moestuin is alles. Wanneer die in evenwicht is, groeien je groenten vanzelf. Een bodemtest vertelt je of je tuin nog extra kalk of voedingsstoffen nodig heeft. Ontdek hier de ideale zuurtegraad voor je moestuin én het belang van een bodemverbeteraar.
  3. Begin klein. Hoe groter je moestuin, hoe meer werk en hoe meer tijd je eraan moet besteden. Start klein, met een vierkante metermoestuin, of een tuintje van maximum 5 m². Als je dat een jaar volhoudt, en je vindt het nog altijd leuk, breid dan uit.
  4. Maak een plan. Geef alle groenten een plek, volgens hun familie, en schuif ze elk jaar een bedje op. Zo geraakt je tuin niet uitgeput, en ben je ziekten te slim af. Lees hier alles over het belang van vruchtafwisseling.
  5. Werk in bedjes. De ideale breedte voor een moestuinbed bedraagt 1,20 m. Dan kun je van alle kanten tot aan het midden reiken, zonder dat je op de aarde moet stappen.
  6. Start met makkelijke groenten. Zet het eerste jaar niet meer dan tien verschillende soorten. De gemakkelijkste zijn sla, spinazie, radijzen, rode biet en warmoes. Kweek alleen groenten die jij zelf (of je gezin) lekker vindt.
  7. Zet een beetje van alles. Kweek liever een beetje van alles, dan veel van één groente. Zaai telkens kleine porties, en varieer. Drie verschillende salades zijn spannender dan enkel groene kropsla.
  8. Geef onkruid geen kans. Houd blote aarde maximaal bedekt. Strooi tussen je groenten fijne sierschors, cacaodoppen, compost of 2 à 3 cm grasmaaisel.
  9. Voeding is key. Hoe vruchtbaarder de bodem van je moestuin, hoe makkelijker groenten groeien. Maar niet alle groenten willen evenveel meststoffen! Ontdek hier hoeveel voeding elke groente nodig heeft.
  10. Kweek biologisch. Gebruik alleen biologische producten in je moestuin. Slakken vormen vaak een probleem, daar kun je slakkenkorrels die toepasbaar zijn in de biotuin tegen inzetten.

Puur moestuingeluk

Wie zelf groenten kweekt, eet meer groenten, en dat geldt zeker voor kinderen. Betrek ze bij het moestuinieren, en geef ze een eigen groente- en fruithoekje! Bovendien oogst je perfect rijp, en kraakvers, direct van de tuin in de pan, en dat proef je. Een zelfgekweekte sla smaakt zoveel intenser dan een uit de supermarkt. In de commerciële teelt worden veel groenten geoogst nog voor ze rijp zijn, jij hebt de luxe om een tomaat op het perfecte moment te plukken en op te eten. Langzaam gerijpt, en niet geforceerd. En je ontdekt nieuwe smaken, van vergeten of exotische groenten die je anders niet in de winkel vindt. Je kweekt biologisch, dus eet je biologisch. Wat je in je moestuin stopt, komt er immers ook weer uit. En wat je over hebt kun je uitdelen, of ruilen; iedereen heeft wel eens een sla of courgette teveel. En je wordt er gelukkiger van. De voldoening van je eigen groenten te kweken, is groot.

TIP

Moestuinier zoveel mogelijk met je blote handen! Onderzoek heeft uitgewezen dat contact van je handen met de grond, en specifiek met de bodembacterie Mycobacterium vaccae, het gelukshormoon serotonine in je hersenen kan activeren.

Ontdek hier nog meer geheimen over de mysteries in de bodem.

Doe de kartontruc

Heb je een mooi plekje voor je moestuin gevonden, maar staat het vol onkruid of ligt er nu nog gazon? Spitten hoeft beslist niet! Maai de plek heel kort en bedek met een laag karton. Strooi daar 10 cm potgrond op, (onkruidvrije!) tuinaarde of een mengeling van tuinaarde en bodemverbeteraar of compost. Zaai en plant hierin. Je groenten groeien gewoon door het karton heen, terwijl het onkruid netjes vergaat. Geen tuin? In een moestuinbak kun je al een pak groenten kwijt. Zo bouw je hem op.

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster