Onderhoud Behandelen

Je gazon herstellen, zo doe je dat

Een droge zomer, een koude winter, spelende kinderen of verticuteren kunnen het gazon in je tuin flink beschadigen. Kale en dorre plekken ontsieren je gazon. Opnieuw aanleggen? Nee, dat is niet nodig! Je kan je gazon simpelweg herstellen met de hulp van DCM.

Je gazon herstellen doe je best in het voorjaar (maart-april) of het najaar (september-oktober). Het gras is dan in volle groei en de bodem is meestal warm en vochtig genoeg om het nieuwe graszaad snel te laten ontkiemen. Ideaal dus voor een snel herstel van je gazon.

Stap 1: Maai je gazon kort

Maai je gazon kort

Maai je gazon kort, zodat je makkelijker mos en vilt kan verwijderen. Vilt is een verstikkende laag die zich onderin je grasmat vormt en waar voeding en water maar moeilijk door kunnen. Gazons met robotmaaiers kunnen er wel eens last mee hebben, door de opeenstapeling van grassnippers. Deze laag houdt, net als een spons, vocht op en houdt lucht tegen waardoor de graswortels in zuurstofnood komen


Stap 2: Verticuteer je gazon of hark handmatig uit

Verticuteer je gazon of hark handmatig uit

Door handmatig uit te harken of te verticuteren in twee richtingen (zowel horizontaal als verticaal), verwijder je mos, verlucht je de bodem en kan je gazon weer vrij ademen. Na een verticuteerbeurt ligt je gazon er pover bij met verschillende kleine kale plekken. Maar geen nood, met de juiste verzorging herpakt het zich snel weer.


Stap 3: Gazon doorzaaien na verticuteren

Gazon doorzaaien na verticuteren

Ziet je gazon er maar magertjes uit na de ontmos- of verticuteerbeurt? Dat is normaal. Geef het de herstelbeurt die het nodig heeft! Zaai DCM Graszaad Herstel uit over je gazon, een speciaal samengesteld graszadenmengsel voor het doorzaaien van je gazon na het verticuteren en voor het herstellen van beschadigde plekken.

DCM Graszaad Herstel
DCM Graszaad Herstel

Graszaad voor herstel en doorzaai

Ontdek het product

Stap 4: Bedek met een laagje gazonbodemverbeteraar

Bedek met een laagje gazonbodemverbeteraar

Een dun laagje DCM Vivimus® Gazon bodemverbeteraar bovenop het gazonzaad bevordert de kieming van de zaadjes en voorkomt dat ze wegwaaien of opgepikt worden door vogels. Herstelgazonzaad kiemt sneller dan klassiek graszaad, waardoor onkruid minder kans krijgt om zich op de kale plekken te nestelen. En jij geniet al na een paar weken van een egale grasmat!

DCM Vivimus® Gazon
DCM Vivimus® Gazon

Bodemverbeteraar voor het herstellen of aanleggen van gazons

Ontdek het product

Stap 5: Hark in en rol aan

Hark in en rol aan

Hark de zaadjes licht in en rol vervolgens aan. Met een gazonwals maak je het gazon mooi egaal en zorg je dat het graszaad goed contact maakt met de grond, waardoor het beter ontkiemt.


Stap 6: Geef voeding

Geef voeding

DCM Gazonvoeding Herstel zorgt ervoor dat het gras zich snel kan herstellen en vlot kan beginnen groeien. Bemest altijd met organische gazonmeststoffen, die zijn beter voor het milieu dan kunstmest en werken geleidelijker en langer, met voedingsstoffen tot 100 dagen.


Stap 7: Zorg voor voldoende water

Zorg voor voldoende water

Besproei je gazon in droge periodes dagelijks, met een fijne straal, mooi verspreid over het hele gazon. Zo spoelen de zaadjes zeker niet weg. Houd de toplaag vochtig tot het graszaad kiemt, dat is cruciaal voor een volle en gelijkmatige grasmat. Maai een eerste keer wanneer het gras ongeveer 8 cm hoog staat. Maai niet korter dan 4 of 5 cm (stand 4 of 5 van je grasmachine).

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen.

Kort samengevat

Dankzij de snelle kieming en opkomst van de grassen in de gazonmengeling DCM Graszaad Herstel wordt je gazon snel opgevuld met nieuwe grassprietjes.

Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel in, en dek af met DCM bodemverbeteraar Vivimus® Gazon. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.

  • Maai je gazon kort en verticuteer in 2 richtingen
  • Zaai DCM Graszaad Herstel bij windstil weer op een vochtige bodem.
  • Bedek het graszaad met een dun laagje DCM Vivimus® Gazon bodemverbeteraar
  • Hark de zaadjes licht in en rol vervolgens aan met een gazonwals
  • Bemest met organische gazonmeststoffen en houd de toplaag voldoende vochtig.

  • Maai je gazon kort en hark het droge gras uit of verticuteer
  • Zaai herstelgraszaad bij windstil weer op een vochtige bodem
  • Bedek het graszaad met een dun laagje bodemverbeteraar
  • Hark de zaadjes licht in en rol vervolgens aan met een gazonwals
  • Bemest met organische gazonmeststoffen en houd de toplaag voldoende vochtig

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster