Van Lankveld Fruit en Asperges bemest efficiënt met DCM MIX 5

Tevreden klant: Van Lankveld Fruit en Asperges - www.parkfruittuin.nl
Teelt: Fruit en asperges
Locatie: Erp – Noord-Brabant

Van Lankveld Fruit en Asperges is een fruitteelt- en aspergebedrijf in het Noord-Brabantse Erp. Marcel en Jolanda van Lankveld zorgen voor het hele traject van teelt tot en met afzet. Aan de Kraanmeer 13 in Erp wordt een groot deel van het eigen geteelde fruit en asperges vers verkocht in de boerderijwinkel. In totaal telen ze op ca. 17 ha asperges en op ruim 7 ha appels en peren. De laatste jaren is het bedrijf fors gegroeid in de aspergeteelt en wordt in het fruit meer omgeschakeld naar de perenteelt.

De asperges en peren worden bij Van Lankveld onder Global Gap geteeld. De Xenia peren worden onder concept afgezet door Telersvereniging Xenia de sortering en het schillen van de asperges valt onder de BRC certificering.

Marcel van Lankveld is sinds 1991 werkzaam in het bedrijf, dat destijds van zijn ouders was. Na de Fruitteeltschool in Tiel stond hij te popelen om thuis aan de slag te gaan, toentertijd met als hoofdactiviteit de teelt van appels. In 2009-2010 is het bedrijf volledig overgenomen door Marcel en Jolanda, waar vandaag de dag ook de kinderen een handje meehelpen.

Meer bodemactiviteit leidt tot een verbetering van de bodemstructuur

Van Lankveld werkt sinds 2007 met DCM producten. Zij werden hier destijds op gewezen door John Kusters (P.G. Kusters te Dreumel), die de DCM MIX 5 adviseerde op een perceel waar in de winterperiode altijd water bleef staan. "Je moet erin geloven en zelf ervaring opdoen, maar dat meer bodemactiviteit leidt tot een verbetering van de bodemstructuur, is bekend" waren zijn woorden. Dat bleek in het resultaat: het effect was positief, de structuur knapte zichtbaar op en het water in de winterperiode verdween.

De toenmalige positieve ervaringen worden vandaag de dag nog steeds beaamt door Marcel: "We gebruiken nog altijd de DCM MIX 5 of de DCM NK-MIX als basisbemesting voor onze teelten, zowel voor de appels en peren alsook voor de aspergeteelt. We zien dat de bomen makkelijk weggroeien en dat de asperges meer suikers opbouwen in het groeiseizoen. Bovendien is het makkelijk om alles in één keer te strooien en gelijk het bodemleven te stimuleren."

Een organische korrel spoelt vele malen minder uit

Een ander argument voor het gebruik van DCM is de nachtvorstberegening in het fruit: Marcel is van mening dat hierdoor een deel van de minerale voeding uitspoelt, in een periode dat vooral de stikstof hard nodig is. "Een organische korrel spoelt vele malen minder uit. Daardoor is de efficiëntie van de hoeveelheid voeding die we geven een stuk hoger".

Voor het gebruik van DCM in de aspergeteelt kunnen we stellen dat Marcel aan de wieg stond van deze ontwikkeling. De eerste ervaringen in deze teelt zijn mede opgebouwd met hulp van Marcel: "Het was een simpele keuze om naast de appels en peren ook wat in de asperges te gaan proberen. In eerste instantie met DCM MIX 5, later ook met DCM VIVISOL® en DCM VIVIFOS®".

Nog altijd tevreden klant na al die jaren

Vandaag de dag wordt bij Van Lankveld nog altijd DCM gestrooid naar volle tevredenheid. "We hebben goede opbrengsten, de onderlinge verhoudingen in de bemesting zijn beter, de structuur van het fruit is beter doordat de voeding gelijkmatig vrijkomt en de suikergehaltes in de asperges zijn hoger. Bovendien is het gebruiksgemak ons ook wat waard en willen we ons steentje bijdragen aan een stukje verduurzaming van de bemesting".

boog

Nieuwsbrief voor de professional

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol nieuwigheden en branchegerichte informatie?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster