Behandelen

Zwarte algen in het gazon aanpakken

Verschijnen er her en der zwarte plekken van 5 tot 10 cm groot in je gazon? Van op een afstand lijkt het wel een plukje zwart mos, of een hoopje donkere aarde die mieren soms omwoelen. Als je de algen aanraakt, voelen ze soms slijmerig en vettig aan. Je kunt ze van het gras plukken, daaronder zit vergeeld gras.

Zwarte algen, zijn minuscule plantjes. Ze verstikken het gazon onder een slijmerige laag, en veroorzaken zo plekken in het gazon. Zwarte algen ontwikkelen zich vooral bij fris, nat en vochtig weer, en op gazons waar het water niet snel wegtrekt. De gevaarlijkste periode waarin zwarte algen zich ontwikkelen is van september tot maart.

Een gazon met een slechte beluchting, slechte drainage of met een verdichte bodem, is vatbaarder voor zwarte algen. Door de slechte bodemstructuur trekt het water maar langzaam weg en blijft het gazon lang vochtig. Ook op gazons waar nog laat in de herfst meststoffen met hoog stikstofgehalte over uit zijn gestrooid, kunnen zwarte algen zich ontwikkelen, soms na sneeuwschimmel.

In het gazon verschijnen zwarte vlekken met een slijmerige laag, die kale plekken in het gazon achter laten. Onder die verstikkende laag sterft het gras bij gebrek aan licht en lucht af.

Hoe kun je zwarte algen voorkomen?

Verlucht je gazon, met een gazonverluchter, of schakel een tuinaannemer in. In een goed verluchte grasmat trekt water snel weg, en maken zwarte algen minder kans. Let er ook op dat er zich geen viltlaag in het gazon vormt, daarop blijft water lang staan, en creëer je vochtige omstandigheden, waar zwarte algen dol op zijn.

In een correct gevoed gazon maken zwarte algen minder kans. Bemest je gazon regelmatig en met de juiste meststoffen, in drie beurten over het groeiseizoen verspreid.

Hoe zwarte algen behandelen?

  1. Hark de algen uit het gazon
  2. Draineer de plekken met de grootste aantasting, door met een grondboor gaten in het gazon te maken
  3. Vul de gaten met DCM Kleigrondverbeteraar Lava. Op die manier verlucht en draineer je de bodem lokaal, en kan het water veel sneller weg.
  4. Bemest je gazon vanaf augustus of september met een najaarsgazonmeststof met extra kalium, zoals DCM Gazonvoeding Najaar, dat maakt dat gras sterker en beter gewapend de winter ingaat.
  5. Herstel de kale plekken zo snel mogelijk met DCM Graszaad Plus Herstel, voor er zich onkruid in ontwikkelt.

Voor meer informatie over mogelijke gazonproblemen, lees ook: De meest voorkomende gazonproblemen, én hun oplossing

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster