Onderhoud

Kalk voor je gazon en de rest van je tuin

Onze Belgische bodems zijn van nature aan de zure kant, onder andere door zure regen. In een te zure bodem nemen de wortels van gazon en andere planten niet genoeg voedingsstoffen op, en gaan ze er verzwakt uitzien. Kalk ontzuurt de bodem. Het is dus aangeraden om regelmatig kalk te strooien, om de zuurtegraad van je voedingsbodem weer in balans te brengen.

Maar opgepast, ga niet in het wildeweg al je planten kalken. Sommige planten hebben kalk nodig, terwijl andere juist een zuurdere bodem verkiezen. Dus voor je begint, ga eerst even na of je planten kalkminnend of zuurminnend zijn.

Zijn jouw planten kalkminnend?

De meeste planten houden van een bodem die niet te zuur is. De populairste kalkminnende planten zijn gazon en buxus. Maar ook de moestuin, de meeste hagen, bomen en struiken kunnen een jaarlijkse kalkbeurt wel appreciëren.

Kalkminnende planten houden van een pH-waarde die hoger is dan 7. Is de bodem te zuur (dus een te lage pH)? Dan kan je de waarde verhogen door kalk te strooien.

Je gazon kalken

Gazon is één van de planten die zich helemaal thuis voelt in een kalkrijke bodem (met een ideale pH tussen 6,0 en 7,0). Want als de grond te zuur is, neemt het gras niet voldoende voedingsstoffen op, waardoor het er verzwakt gaat uitzien. Er zullen dan kale plekken ontstaan, waar mos en onkruid hun kans zien om te groeien. Regelmatig bekalken is dus de boodschap!

DCM Groen-Kalk® brengt de zuurtegraad van je gazonbodem perfect op peil, zodat je gras een heel jaar lang alle nodige voedingsstoffen krijgt.

Kalk voor je buxus

Buxus is één van de meest populaire kalkminnende planten. Terecht, want als je je buxus geeft wat hij nodig heeft - voldoende kalk en de juiste voeding - zal je jarenlang van deze mooie, sterke plant genieten.

Geef je buxus ieder jaar een dosis DCM Groen-Kalk®. De zachtwerkende, gekorrelde kalk lost goed op en bevat veel magnesium, wat zorgt voor een diepgroene bladkleur. Op die manier heeft je buxus de ideale bodem om zijn andere voedingsstoffen optimaal te kunnen opnemen.

Die andere essentiële voedingsstoffen vind je in DCM Meststof Buxus. Dat is een meststof die nog een extra dosis zeewierkalk bevat, zodat de zuurtegraad helemaal optimaal blijft voor een kalkvreter als buxus.

Kalk in de moestuin

Ook in de moestuin is kalk onmisbaar voor je planten. Als je ziet dat je groenteplantjes bleke bladeren hebben en niet zo goed groeien, dan is de bodem waarschijnlijk te zuur. Breng de zuurtegraad weer op peil met kalk.

De ideale kalk voor de moestuin is DCM Zeewierkalk Korrel. Dat verbetert de zuurtegraad en maakt de bodem heerlijk luchtig, zodat er een rijk microbieel bodemleven kan ontstaan. Zo kan je altijd rekenen op een mooie oogst.

Wat is de juiste dosis kalk?

Om er zeker van te zijn dat je de juiste dosis kalk strooit, doe eerst een bodemanalyse met de DCM Bodemanalyse Testkit om inzicht te krijgen in de huidige staat van je bodem. Laat je vervolgens persoonlijk adviseren over de juiste hoeveelheid kalk in jouw DCM tuincentrum.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij je in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster