Oorzaken voor onkruid en mos in je gazon
Verzuring van de bodem en een tekort aan voedsel maken het gazon dunner, met soms open plekken als gevolg. Sporen van mos en inwaaiend onkruidzaad kunnen daardoor zonder enige hinder groeien en nemen de plaats in van het gras.
Gelukkig hoef je niet hulpeloos toe te kijken hoe je gazon wordt overgenomen door ongewenste plantjes. Met de juiste behandeling op het juiste moment maak je het gras sterker en dichter, zodat het geen plaats laat voor mos en onkruid.
De oplossing tegen onkruid en mos in een 4-stappenplan
De oplossing voor een prachtig groen gazon zit in vier specifieke behandelingen, één in ieder seizoen. Ontzuur je bodem in de winterperiode door kalk te strooien en geef je gazon per seizoen een aangepaste meststof.
Hier vind je het uitgewerkte DCM 4-stappenplan voor een dichte, groene grasmat.
Stap 1
Winterkuur
Bekalken tussen half oktober en half februari
Mos groeit graag in een zure grond. Bekalk daarom je gazon met DCM Groen-Kalk® zodat je de ideale zuurtegraad bekomt en mos dus minder snel zal opkomen.
Stap 2
Voorjaarsboost
Eerste bemesting, tussen maart en mei
Een stikstofrijke gazonmeststof zoals DCM Gazonvoeding All-In-One, zorgt voor een onmiddellijke en aanhoudende groei van het gras, met als resultaat een dicht gazon. Een dicht gazon laat minder mos- en onkruid toe.
Door een indirecte werking tegen mos, vergeelt mos geleidelijk aan en kan je het na 2 à 3 weken verwijderen.
* Strooi bij voorkeur net na een maaibeurt, bij vochtig weer en een temperatuur boven 12°C.
Stap 3
Zomers genieten
Perfecte onderhoudsbemesting tussen juni en juli
Geniet ook in volle zomer van een diepgroen en dichtbegroeid gazon. Het hoge kaliumgehalte in DCM Gazonvoeding All-In-One zorgt immers voor een prachtig groen grastapijt, bestand tegen droogte en betreding.
Stap 4
Sterk en groen het najaar in
Najaarsbemesting vanaf september
De derde voedingsbeurt met DCM Gazonvoeding Najaar zorgt ervoor dat je gazon sterk en dicht de winter ingaat. Een dichte grasmat vermindert de ontwikkeling van mos en onkruid tijdens de wintermaanden.
Wat met klavers?
Klavers hoeven niet altijd storend te zijn, integendeel, in een droge zomer houden ze je grasmat net groener. Klaver haalt namelijk stikstof uit de lucht en voedt zo indirect het gras. Maar klavers geven ook kleur- en hoogteverschillen, en zijn niet goed bestand tegen intense betreding. Wil je minder klavers, dan helpt 3 keer per jaar bemesten, want klavers duiden vaak op stikstoftekort.